Decesul s-a produs la Garches (Hauts-de-Seine), într-un centru medical unde fusese internat în urmă cu câteva săptămâni. „Jean-Marie Le Pen, înconjurat de familia sa, a fost chemat la Dumnezeu marți, la ora 12:00”, a transmis familia sa într-un comunicat citat de AFP și Reuters.
„Angajat sub uniforma armatei franceze în Indochina și în Algeria, tribun al poporului în Adunarea Națională și în Parlamentul European, el a servit întotdeauna Franța, apărându-i identitatea și suveranitatea. Astăzi, gândurile mele se îndreaptă spre familia sa, spre cei dragi lui și, bineînțeles, spre Marine, al cărei doliu trebuie respectat”, a declarat Jordan Bardella, liderul actual al Rassemblement National (fostul Front Național), partid fondat de Jean-Marie Le Pen.
„Dincolo de controverse și scandaluri, ceea ce ne vom aminti despre el este că a fost printre primii care au alertat Franța asupra amenințărilor existențiale. Moștenirea lui constă în viziunea și curajul său într-o epocă în care bărbații curajoși erau rari”, a spus Eric Zemmour, fost candidat al extremei drepte în alegerile prezidențiale.
Vicepreședintele RN, Sebastien Chenu, l-a descris ca pe un „patriot imens, vizionar și o întruchipare a curajului”, care „a purtat speranțele a milioane de francezi”.
Pe de altă parte, liderul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, a transmis pe platforma X: „Respectul pentru demnitatea celor morți și pentru durerea celor apropiați nu încalcă dreptul de a le judeca acțiunile. Cele ale lui Jean-Marie Le Pen rămân insuportabile. Lupta împotriva omului s-a înceiat. Cea împotriva urii, rasismului, islamofobiei și antisemitismului pe care le-a răspândit continuă”.
Jean-Marie le Pen a predat ștafeta fiicei sale
Fondator al Frontului Național, redenumit ulterior Adunarea Națională, Le Pen s-a retras treptat din viața politică începând cu 2011, când fiica sa, Marine Le Pen, a preluat conducerea partidului.
Tribun remarcabil și provocator vehement, obsedat de imigrație și antisemitism, Jean-Marie Le Pen a reușit să scoată extrema dreaptă franceză din marginalitate. Punctul culminant al carierei sale politice a fost calificarea în turul doi al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie 2002, la vârsta de 73 de ani și la a patra sa candidatură pentru Palatul Élysée. Deși nu a câștigat, reușita sa a declanșat manifestații masive împotriva rasismului, iar adversarul său, Jacques Chirac, a fost reales.
Poreclit „Menhir”, Jean-Marie Le Pen nu și-a exprimat niciodată regretul pentru declarațiile controversate, adeseori repetate, care i-au adus numeroase condamnări în instanță. Printre acestea se numără remarcile despre camerele de gazare ca fiind „un detaliu al istoriei”, afirmațiile despre „inegalitatea raselor” (1996) sau ocupația germană descrisă ca „înu neapărat inumană” (2005).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News