"Diplomaţia trebuie să continue, dar până în acest moment nu am observat semnale pe teren în sensul reducerii tensiunilor, nu sunt reduceri ale efectivelor militare sau retrageri de echipamente. Această situaţie sigur că s-ar putea schimba. Dar ceea ce vedem astăzi este că Rusia menţine forţe masive de invadare, gata de atac. (...) Este vorba de cea mai mare concentrare de trupe din Europa de după Războiul Rece", a declarat Jens Stoltenberg.
"Orice nouă agresiune rusă împotriva Ucrainei va atrage costuri foarte mari", a avertizat secretarul general NATO.
Întrebat, la conferinţa de presă, de ce opinia publică ar crede informaţiile prezentate de NATO, în condiţiile în care Rusia susţine că a început retragerea trupelor, Stoltenberg a precizat: "În primul rând, noi am fost foarte transparenţi. Iar informaţiile pe care le prezentăm sunt confirmate din surse deschise, precum imagini ale sateliţilor comerciali. Deci, cred că este foarte greu să fie disputat faptul că Rusia a mobilizat peste 100.000 de militari şi echipamente. Iar acest lucru a fost anticipat de serviciile noastre de informaţii de câteva luni".
Jens Stoltenberg: Rusia menţine forţe militare "masive" în apropierea Ucrainei
La rândul său, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că nu se observă "nicio schimbare" în privinţa mobilizării de trupe ruse.
Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au anunţat că aşteaptă confirmări în teren privind începerea retragerii efectivelor militare ruse de la frontierele Ucrainei.
Rusia a anunţat, marţi dimineaţă, începerea reducerii efectivelor militare ruse de la frontiera cu Ucraina. "Noi am spus permanent că atunci când se vor încheia exerciţiile, trupele vor reveni în bazele permanente. Nu este nimic nou, aceasta este procedura uzuală", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Rusia este acuzată că a mobilizat peste 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie. Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria. Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au transmis răspunsuri scrise Rusiei privind garanţiile de securitate, dar Moscova insistă pentru retragerea trupelor din statele est-europene şi pentru oprirea extinderii NATO spre est, potrivit Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News