Jens Stoltenberg, după întâlnirea cu Nicolae Ciucă: România este un membru NATO "de încredere"

Mihaela Horchidan |
Data publicării:

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că România este un membru "de încredere" al Alianţei Nord-Atlantice, având contribuţii importante în materie de apărare, într-un mediu internaţional de securitate din ce în ce mai complex.

Declarația secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, a fost făcută cu ocazia întâlnirii cu premierul Nicolae Ciucă, scrie Mediafax. "A fost extraordinar să îl revăd pe premierul Nicolae Ciucă, îi urez bunvenit din nou la sediul NATO.

Aţi servit patria cu onoare şi aţi participat la reuniuni aici, în cadrul NATO, aşa încât cunoaşteţi structura şi organizaţia foarte bine, dar este prima dată când veniţi aici în calitate de prim-ministru. Vă felicit pentru noua numire şi bine aţi revenit la NATO! Aştept cu nerăbdare să colaborăm în viitor", a afirmat Jens Stoltenberg, în conferinţa de presă organizată la Bruxelles alături de Nicolae Ciucă.

"România este un membru NATO de încredere şi de nădejde. (...) Aţi ajutat la descurajarea agresiunii ca parte a grupului nostru multinaţional de luptă din Polonia. Găzduiţi o locaţie-cheie pentru apărarea noastră antibalistică şi susţineţi partenerii noştri, inclusiv Moldova şi Ucraina. Totodată, România conduce prin exemplu şi în privinţa investiţiilor în apărare.

Toate aceste lucruri contribuie la a face Alianţa noastră mai puternică şi mai sigură. Acest lucru este deosebit de important deoarece ne confruntăm cu un mediu de securitate din ce în ce mai complex", a precizat Jens Stoltenberg, potrivit Mediafax.

 

UE vrea consolidarea autonomiei şi menţinerea cooperării cu NATO

 

Liderii instituţiilor Uniunii Europene şi ai statelor membre au pledat, la reuniunea Consiliului European, pentru consolidarea autonomiei strategice şi pentru continuarea cooperării strânse cu NATO, criticând vehement activităţile militare ruse în apropierea Ucrainei.

"Uniunea Europeană menţine angajamentul în favoarea unei ordini internaţionale bazate pe reguli, având în centru Naţiunile Unite, precum şi în favoarea intensificării cooperării cu partenerii din întreaga lume pentru a aborda împreună ameninţările şi provocările comune. În contextul instabilităţii mondiale în creştere, UE va asuma mai multă responsabilitate pentru propria securitate şi în domeniul apărării, va continua direcţia strategică şi va consolida capacităţile de acţiuni autonome. UE îşi va promova interesele şi valorile, va consolida rezilienţa şi pregătirile pentru contracararea în mod eficient a ameninţărilor de securitate şi a provocărilor şi va continua eforturile pentru pacea globală şi securitate", arată Concluziile Summitului Consiliului European, vizualizate de MEDIAFAX.

"Consiliul European invită Consiliul Uniunii Europene să avanseze eforturile asupra unei Direcţii Strategice ambiţioase şi eficiente, pe baza primului proiect prezentat de Înaltul reprezentant în noiembrie 2021, care stabileşte o viziune strategică în comun pentru următorul deceniu şi utilizează în cel mai bun mod toate instrumentele UE, inclusiv politicile civile şi militare, mecanismele şi instrumentele. În acest cadru, Consiliul European aşteaptă prezentarea planului de parcurs pentru tehnologie solicitat în februarie 2021 şi invită Comisia Europeană şi Înaltul reprezentant să formuleze noi propuneri necesare, inclusiv în domeniul securităţii spaţiale, în domeniul cibernetic şi în combaterea ameninţărilor hibride", precizează Consiliul European.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel