"Da. Acesta este angajamentul pe care ni l-am luat", a declarat Biden în cadrul unei conferinţe de presă comune la Tokyo, luni, când a fost întrebat dacă este dispus să folosească forţa pentru a apăra Taiwanul.
Vorbind alături de Fumio Kishida, prim-ministrul Japoniei, Biden a adăugat că, dacă China ar lua Taiwanul cu forţa, "va disloca întreaga regiune şi va fi o altă acţiune similară cu ceea ce s-a întâmplat în Ucraina".
Răspunsul lui Biden a părut să răstoarne politica americană veche de zeci de ani de "ambiguitate strategică", conform căreia Washingtonul nu precizează clar dacă va apăra Taiwanul în faţa ostilităţilor chineze.
Poziţia ambiguă este menită să avertizeze Taipei să nu-şi declare independenţa - ceea ce ar declanşa aproape sigur un atac chinezesc - şi, în acelaşi timp, să forţeze armata chineză să reconsidere acţiunile împotriva Taiwanului.
La scurt timp după ce Biden a vorbit la Tokyo, Casa Albă a declarat că politica SUA nu s-a schimbat. "El a reiterat "politica noastră privind o singură Chină" şi angajamentul nostru pentru pace şi stabilitate în strâmtoarea Taiwan", a declarat un oficial de la Casa Albă. "El a reiterat, de asemenea, angajamentul nostru, în temeiul Legii privind relaţiile cu Taiwanul, de a oferi Taiwanului mijloacele militare pentru a se apăra singur".
China și Coreea de Nord, principalele amenințări din zonă
Biden a făcut aceste comentarii în timp ce SUA şi Japonia au convenit să consolideze cooperarea în materie de securitate şi descurajare, subliniind "comportamentul tot mai coercitiv al Chinei" şi ameninţarea nucleară din Coreea de Nord.
"Vom consolida în mod fundamental capacităţile de apărare ale Japoniei pentru a asigura pacea şi stabilitatea în Asia", a declarat Kishida, care a promis să "crească substanţial" bugetul de apărare al ţării şi să ia în considerare capacitatea de prim atac împotriva bazelor inamice.
Întâlnirea dintre cei doi lideri are loc într-un moment critic pentru Japonia, care intenţionează să îşi revizuiască strategia de securitate naţională la sfârşitul anului.
La sfârşitul anului trecut, Biden a făcut comentarii similare cu privire la apărarea Taiwanului în două ocazii, în remarci neoficiale care au fost imediat retrase de Casa Albă, care a subliniat că nu a existat nicio schimbare de politică.
În timp ce Casa Albă a declarat că Biden nu s-a îndepărtat de "ambiguitatea strategică" spre ceea ce se numeşte "claritate strategică", comentariile sale la o conferinţă de presă oficială cu premierul japonez au riscat să provoace un răspuns puternic din partea Beijingului, care a avertizat în mod repetat Washingtonul să nu intervină în politica Taiwanului.
Într-o convorbire telefonică cu Biden în noiembrie, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a avertizat că orice persoană sau ţară care ar susţine sau ar susţine independenţa Taiwanului s-ar "juca cu focul" şi s-ar "arde", potrivit Xinhua, agenţia de presă de stat chineză.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News