"Statele Unite vor sta alături de partenerii noştri ucraineni şi vor continua să furnizeze Ucrainei armament şi echipamente pentru a se apăra. Anunţ astăzi un nou pachet semnificativ de asistenţă în materie de securitate, pentru a furniza în timp util armatei ucrainene ajutor esenţial.
Graţie finanţării suplimentare pentru Ucraina, aprobată în Congresul SUA cu o susţinere masivă, a ambelor partide, Statele Unite vor putea să furnizeze în continuare Ucrainei arme suplimentare, pentru a le folosi eficient în scopul respingerii atacurilor ruse", afirmă Joseph Biden, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Casei Albe şi vizualizat de agenţia Mediafax.
Preşedintele SUA a precizat că Ucraina va primi armament avansat, inclusiv sisteme de rachete HIMARS. "Vom continua să fim pe primul loc în lume din punctul de vedere al asistenţei istorice pentru a susţine lupta Ucrainei pentru libertate", a subliniat preşedintele SUA.
Colin Kahl, subsecretar american al Apărării, a declarat că Statele Unite vor furniza Ucrainei patru sisteme de rachete sofisticate, cu rază medie de acţiune, în eforturile de a bloca avansarea trupelor ruse în Donbas. Noul plan de asistenţă militară destinat Ucrainei are valoarea de 700 de milioane de dolari.
Întrebat dacă nu cumva armamentul ajunge prea târziu, în contextul în care armata rusă avansează rapid în estul şi sudul Ucrainei, Colin Kahl a apreciat că armele vor ajunge într-un moment "relevant" pentru a permite armatei ucrainene să continue lupta.
SUA intenționează să vândă drone înarmate Ucrainei în următoarele zile
Administrația Biden intenționează să vândă Ucrainei patru drone MQ-1C Gray Eagle care pot fi înarmate cu rachete Hellfire pentru a fi folosite pe câmpul de luptă împotriva Rusiei, susțin trei surse citate de Reuters.
Vânzarea dronelor fabricate de General Atomics ar putea fi în continuare blocată de Congres, au declarat sursele, adăugând că există și riscul unei inversări de politică de ultim moment care ar putea anula planul, care este în curs de examinare la Pentagon de câteva săptămâni.
Ucraina a folosit mai multe tipuri de sisteme aeriene fără pilot cu rază de acțiune mai mică împotriva forțelor rusești. Printre acestea se numără RQ-20 Puma AE de la AeroVironment (AVAV.O) și Bayraktar-TB2 din Turcia.
Dar Gray Eagle reprezintă un salt tehnologic, deoarece drona poate zbura până la 30 de ore și poate colecta cantități uriașe de date. De asemenea, Gray Eagles, versiunea mai cunoscutei drone Predator, poate transporta până la opt rachete puternice Hellfire.
Tranzacția este importantă deoarece ar pune pentru prima dată pe câmpul de luptă împotriva Rusiei un sistem american avansat și reutilizabil, capabil de multiple lovituri în adâncime.
„În general, MQ-1C este o aeronavă mult mai mare, cu o greutate maximă la decolare de aproximativ trei ori mai mare decât cea a Bayraktar-TB2, cu avantaje proporționale în ceea ce privește capacitatea de încărcare utilă, autonomia și rezistența", a explicat expertul în drone Dan Gettinger de la Vertical Flight Society.
Pregătirea pe sistemul UAV fabricat de General Atomics durează de obicei luni de zile, a declarat Gettinger. Totuși, a fost propus un plan de pregătire a tehnicienilor și operatorilor ucraineni în câteva săptămâni, au precizat sursele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News