Joe Biden a declarat că ajutorul american va veni în zilele următoare, dar nu a oferit alte detalii. Alte țări, inclusiv Iordania și Franța, au livrat deja ajutoare în Gaza.
"Trebuie să facem mai mult și Statele Unite vor face mai mult", a declarat Biden reporterilor, adăugând că "ajutorul care ajunge în Gaza nu este nici pe departe suficient".
La Casa Albă, purtătorul de cuvânt John Kirby a subliniat că parașutările aeriene vor deveni "un efort susținut". El a adăugat că primul parașut aerian va fi probabil MRE-uri militare, sau "mese gata de consum".
"Acest lucru nu va fi unul și gata", a spus Kirby.
Cel puțin 576.000 de persoane din Fâșia Gaza - un sfert din populația enclavei - se află la un pas de foamete, potrivit Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare.
Autoritățile sanitare din Gaza au declarat că forțele israeliene au ucis peste 100 de persoane care încercau să ajungă la un convoi de ajutorare în apropiere de orașul Gaza joi dimineață, în timp ce palestinienii se confruntă cu o situație tot mai disperată după aproape cinci luni de război, care a început cu un atac al Hamas asupra Israelului la 7 octombrie.
Oamenii mănâncă hrană pentru animale și cactuși
Israelul a dat vina în cea mai mare parte a deceselor pe mulțimile care s-au înghesuit în jurul camioanelor cu ajutoare, spunând că victimele au fost călcate în picioare sau călcate de mașini. De asemenea, un oficial israelian a declarat că trupele au tras mai târziu, "într-un răspuns limitat", asupra mulțimilor care au considerat că au reprezentat o amenințare.
În condițiile în care oamenii mănâncă hrană pentru animale și chiar cactuși pentru a supraviețui, iar medicii spun că în spitale mor copii din cauza malnutriției și a deshidratării, ONU a declarat că se confruntă cu "obstacole copleșitoare" în calea primirii ajutoarelor.
David Deptula, un general în retragere cu trei stele din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, care a comandat cândva zona de interdicție aeriană din nordul Irakului, a declarat că parașutările aeriene sunt un lucru pe care armata americană îl poate executa eficient.
"Este ceva care se potrivește perfect cu misiunea lor", a declarat Deptula pentru Reuters.
"Există o mulțime de provocări detaliate. Dar nu este nimic insurmontabil".
Doar deschiderea frontierelor terestre ar rezolva criza
Cu toate acestea, au existat întrebări cu privire la eficiența lansării aeriene de ajutoare în Gaza.
Un oficial american, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că parașutările aeriene vor avea doar un impact limitat asupra suferinței celor din Gaza.
"Nu se ocupă de cauza principală", a spus oficialul, adăugând că, în cele din urmă, doar deschiderea frontierelor terestre ar putea rezolva problema într-un mod serios.
O altă problemă, a adăugat oficialul, este că SUA nu se pot asigura că ajutorul pur și simplu nu ajunge în mâinile Hamas, având în vedere că Statele Unite nu au trupe pe teren.
"Lucrătorii umanitari se plâng întotdeauna că parașutările aeriene sunt bune oportunități pentru fotografii, dar o modalitate proastă de a livra ajutoare", a declarat Richard Gowan, directorul Grupului Internațional de Criză pentru ONU. Gowan a spus că singura modalitate de a obține suficient ajutor este prin intermediul convoaielor de ajutor care ar urma un armistițiu.
"Se poate spune că situația din Gaza este acum atât de gravă încât orice provizii suplimentare vor atenua cel puțin o parte din suferință. Dar aceasta este, în cel mai bun caz, o măsură de ajutor (de bandă) temporară", a adăugat Gowan.
La Casa Albă, Kirby a recunoscut că parașutările în Gaza au fost "extrem de dificile" din cauza populației dense și a conflictului în curs de desfășurare.
Nu a fost clar dacă anunțul lui Biden a fost coordonat cu Israelul.
"Suntem conștienți de parașutarea umanitară", a declarat un oficial israelian la Washington.
Oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului, nu a răspuns la o întrebare dacă SUA a cerut în prealabil acordul Israelului pentru lansările aeriene sau dacă a coordonat efortul cu acesta.
ONU a livrat vineri ajutoare în nordul asediat al Fâșiei Gaza pentru prima dată în mai bine de o săptămână, a declarat Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare. ONU a livrat medicamente, vaccinuri și combustibil la spitalul al-Shifa din orașul Gaza.
Programul alimentar mondial a declarat în urmă cu 10 zile că a suspendat livrările de ajutoare alimentare în nordul Gaza până când condițiile din enclava palestiniană vor permite o distribuție sigură.
Agenția ONU pentru refugiați palestinieni UNRWA a declarat vineri că în luna februarie o medie de aproape 97 de camioane au putut intra în Gaza în fiecare zi, față de aproximativ 150 de camioane pe zi în ianuarie, adăugând: "Numărul camioanelor care intră în Gaza rămâne cu mult sub obiectivul de 500 pe zi".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News