Josep Borrell, a declarat în plenul Parlamentului European, că UE va finanţa arme uşoare defensive pentru a ajuta Ucraina

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat marţi, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, că UE va finanţa în special arme uşoare defensive pentru a ajuta Ucraina, întrucât acestea s-au dovedit a fi "foarte eficiente" împotriva trupelor ruse.

Borrell a participat marţi la un dialog cu eurodeputaţii privind Busola strategică, noul plan care în termen de zece ani ar urma să facă UE mai autonomă în materie de apărare.

Despre războiul din Ucraina, şeful diplomaţiei europene a spus că UE a prevăzut un miliard de euro sprijin militar pentru a ajuta Ucraina să-şi apere teritoriul, o sumă care "nu este foarte mare", dar care va servi în mod prioritar pentru livrarea de "arme uşoare defensive, care au demonstrat o eficienţă extraordinară".

 

Ucraina a inventat o nouă formă de purta război, cu unităţi de infanterie uşoară 



El a explicat că Ucraina a inventat o nouă formă de purta război, cu unităţi de infanterie uşoară desfăşurate în jurul drumurilor, "care aduce puţin cu vechiul război de gherilă, dar cu armament suficient de sofisticat" şi care a dat rezultate bune în oprirea coloanelor de blindate ale armatei ruse.

Înaltul Reprezentant UE a subliniat, pe de altă parte, că "nu există o alternativă la NATO" pentru apărarea Europei. În acest context, el afirmă că s-a reuşit o apropiere între NATO şi UE, "eliminând temerile".

"Cred că am reuşit să eliminăm temerile şi să ne dăm seama că NATO nu ne va rezolva toate problemele de securitate. Ca să putem face asta eficient şi economic, dar şi rapid, trebuie să desfăşurăm capacităţi pe care nu le aveam astăzi şi ca aceste capacităţi să devină interoperabile. Nu e vorba de crearea unui NATO intereuropean şi nici de slăbirea NATO", a dat el asigurări.

 

Borrell: "Nu putem aştepta ca desfăşurarea militară a SUA în Europa să substituie carenţele noastre



Borrell a subliniat că "nu putem aştepta ca desfăşurarea militară a SUA în Europa să substituie carenţele noastre, de aceea vorbim despre întărirea capacităţilor noastre militare (...)".

"După Al Doilea Război Mondial, ne-am obişnuit să trăim sub umbrela SUA", a atras atenţia şeful diplomaţiei UE, adăugând că acum scenariul este diferit şi impune o responsabilitate majoră.

Borrell a mai spus că Busola strategică este "un plan ambiţios de întărire a securităţii şi apărării" până în 2030, dar că el trebuie pus în practică pentru a fi mai mult decât "un document ţinut într-un sertar".

"Principalele acţiuni care trebuie puse în practică se vor întâmpla în următorii doi-trei ani, înainte de sfârşitul mandatului acestui Parlament", le-a spus şeful diplomaţiei UE eurodeputaţilor, precizând că primul exerciţiu militar ar trebui să poată fi organizat în termen de un an.

"Eu sper că în următoarele luni vom avea scenarii operaţionale şi primul exerciţiu operaţional se va ţine nu mai târziu de un an", a mai spus Josep Borrell, dându-le întâlnire eurodeputaţilor peste un an pentru a discuta câte din aceste intenţii s-au transformat în realitate.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel