Partidul lui Orban, Fidesz, este suspendat temporar din Partidul Popular European, de centru-dreapta, iar guvernul de la Budapesta se confruntă cu o procedură de sancţionare din partea Uniunii Europene, pentru nerespectarea statului de drept.
Cu toate acestea, Juncker şi-a exprimat în interviul citat de Reuters "cel mai mare respect pentru Orban". "L-am admirat pentru curajul său când a cerut retragerea trupelor sovietice. A fost eroul meu şi nu voi uita niciodată rolul-cheie pe care l-a jucat în tranziţia de succes către democraţie", a menţionat oficialul european.
În 2015, Juncker l-a numit în glumă pe Orban "dictator", în comentarii făcute într-un moment în care credea că nu este în direct. Relaţia dintre cei doi s-a deteriorat pe măsură ce guvernul ungar s-a orientat spre extrema dreaptă şi a adoptat o politică dură faţă de migraţie.
Nu s-a pronunțat clar
Juncker a declarat revistei HVG că nu crede că Orban este un dictator, dar a refuzat să spună dacă prim-ministrul ungar este un democrat.
În general, preşedintele CE şi-a manifestat optimismul faţă de rezistenţa UE la ascensiunea recentă a partidelor populiste. Uneori "guvernele îşi asumă nerespectarea valorilor noastre comune în privinţa anumitor tensiuni, dar sunt sigur că asta se va rezolva, deoarece statul de drept este baza construcţiei europene", a spus el.
În interviu, Juncker a apreciat ţările din grupul de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria) pentru "dezvoltarea lor remarcabilă" şi "reformele curajoase" care au urma aderării la Uniunea Europeană, în 2004.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News