Povestea ei, relatată de familia sa și partenerul său, jurnalist la Il Post, scoate la lumină abuzurile și presiunile psihologice la care este supusă.
De la momentul arestării, Cecilia Sala a fost ținută în izolare totală timp de 15 zile, o măsură care generează suferință fizică și psihologică severă. Ea nu a avut contact vizual nici măcar cu paznicii, iar mâncarea i-a fost furnizată printr-o crăpătură a ușii celulei. Părinții ei au descris conversația telefonică recentă ca fiind una plină de necazuri și anxietate.
Condiții inumane
Celula încăpătoare doar pentru două pături – una pe care dormește direct pe podea și alta pentru a se proteja de frig – este luminată non-stop de o lampă cu neon. Această lumină continuă provoacă insomnii și tulburări psihologice. Mai mult, jurnalista nu are acces la ochelarii de vedere, ceea ce face imposibilă citirea vreunei cărți sau desfășurarea altor activități. Orice tentativă de a trimite alimente sau produse de igienă din exterior a fost refuzată de autorități.
Intervenția autorităților italiene
Guvernul italian, alarmat de situația gravă, a reacționat prompt. Ambasadorul Iranului la Roma, Mohammad Reza Sabouri, a fost convocat de Ministerul italian al Afacerilor Externe, care a cerut eliberarea imediată a jurnalistei. Ministrul Antonio Tajani a promis că guvernul lucrează „neobosit” pentru a o aduce acasă pe Cecilia și a subliniat că aceasta și familia ei nu vor fi lăsate singure. Totodată, secretarul general al MAE italian, Riccardo Guariglia, a insistat ca Sala să primească condiții decente de detenție și acces consular complet, permițind Ambasadei Italiei la Teheran să o viziteze și să-i furnizeze articolele necesare.
Unicul contact vizual al Ceciliei Sala cu o altă persoană a fost pe 27 decembrie, când a fost vizitată pentru 30 de minute de Paola Amadei, ambasadoarea Italiei în Iran. Acest scurt moment de interacțiune nu a fost suficient pentru a atenua suferința provocată de izolarea extremă.
Potrivit autorităților iraniene, Sala ar fi beneficiat de acces consular și de contact cu familia ei, dar aceste afirmații sunt contrazise de relatările familiei și ale apropiaților. Situația jurnalistei se adaugă unei liste lungi de cetățeni occidentali sau cu dublă cetățenie arestați în Iran sub acuzații controversate, precum spionajul. Printre aceștia se numără și cuplul francez Cecile Kohler și Jacques Paris, ale căror detenții au fost criticate pe scară largă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News