Cu ocazia vizitei sale în România, Karner a ținut o conferință de presă înainte de sosirea sa, în care a dezvăluit că numărul traficanților de persoane arestați în Austria anul trecut a crescut cu 61% față de 2021, și că 52 dintre aceștia au fost cetățeni români.
Autoritățile române speră că discuțiile din cadrul vizitei oficiale a lui Karner în România vor facilita aderarea României la Schengen
Miercuri, Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei, sosește în România pentru o vizită importantă, unde se va întâlni cu omologul său, Lucian Bode. Pe lângă întâlnirea programată la Ministerul de Interne, oficialul austriac va vizita și sediul Poliției de Frontieră, unde se preconizează că vor avea loc discuții referitoare la migrație și la proiectele-pilot pe care România încearcă să le implementeze cu sprijinul Comisiei Europene.
Această vizită stârnește interes în privința scopului său real, dacă este una de imagine politică sau una decizională, deoarece ministrul austriac s-a opus aderării României la Spațiul Schengen în decembrie anului trecut la Bruxelles. Motivele au fost legate de problemele migratorii cu care se confruntă întreaga Uniune Europeană.
Karner a mai declarat că migranții provin și din România și că gestionarea frontierelor reprezintă o problemă reală care trebuie soluționată înainte de a accepta aderarea României la Schengen.
Ministrul de Interne al Austriei: România și Bulgaria nu pot face parte din spațiul Schengen
Astfel, cu doar câteva ore înainte de vizita sa în România, Karner a susținut o conferință publică în care a furnizat informații actualizate despre situația migrației și traficului de migranți, menționând că au fost arestate 52 de persoane de origine română în acest context.
El a subliniat că actuala criză migrațională nu a mai fost întâlnită din momentul începerii războiului din Siria în 2015, și că Comisia Europeană trebuie să ia măsuri adecvate. Cerințele Austriei, înaintate deja la Comisia Europeană, sunt cunoscute, iar deciziile luate în urma acestor discuții, precum și deciziile venite de la Bruxelles cu privire la proiectul pilot pentru România, vor fi așteptate cu interes.
Autoritățile din București speră că, în urma acestor discuții, România va fi reînscrisă pe agendă pentru un nou vot, în momentul în care Spania va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News