Kelemen Hunor anunță că se va schimba guvernul: "E clar. Noul președinte va dori propria majoritate" 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți, în cadrul unei intervenții la RFI, că o schimbare de guvern ar fi inevitabilă după alegerile prezidențiale din 2025, în cazul în care candidatul coaliției, Crin Antonescu, nu ar reuși să câștige cursa pentru Cotroceni.

Potrivit liderului UDMR, această schimbare ar fi determinată de presiunea politică asupra partidelor din actuala coaliție guvernamentală, deoarece fiecare președinte al României, începând cu Traian Băsescu, a avut capacitatea de a-și construi propria majoritate parlamentară, folosind atât instrumente constituționale, cât și politice.

„Dacă nu câștigă Antonescu, se va face o schimbare de guvern, e clar. Gândiți-vă că în România, de la Băsescu încoace, fiecare președinte a avut și instrumente constituționale, politice să-și construiască o majoritate. Băsescu a făcut-o mai gălăgios, Iohannis a făcut mai tăcut, dar fiecare și-a construit o majoritate. Ceea ce, pe undeva, e în regulă, fiindcă președintele este cel mai legitim om. Are nevoie de un guvern, nu doar de o coabitare cât de cât liniștită. Are nevoie de un guvern cu care să colaboreze, de o majoritate parlamentară, mai ales în această perioadă de schimbări bruște în jurul nostru și chiar în țara noastră. Și va crea o majoritate”, a afirmat Kelemen Hunor, subliniind că, indiferent de contextul politic, președintele României trebuie să își construiască o majoritate parlamentară pentru a guverna eficient.

Ce guvern nou s-ar putea forma? Vine și USR la guvernare?

 

„Dacă va câștiga altcineva, sigur că va crea o majoritate. Plus că va exista o presiune asupra coaliției și mai ales asupra celor două partide din aceasta, care în șase luni - dacă nu vor reuși să formeze o majoritate coerentă - nu vor putea supraviețui politic”, a declarat Kelemen Hunor.

Acesta a mai spus că, în cazul unei pierderi la alegeri, cel care va câștiga va fi cel care va încerca să construiască o majoritate parlamentară, iar acest proces nu va putea fi evitat. „Când am venit cu această idee și acest argument, nu am venit în fața electoratului nostru - vorbesc de alianță, nu neapărat de UDMR - pentru a arăta pisica. Nu, e logic. Din punct de vedere politic, e logic. Ai pierdut alegerile, urmează cel care a câștigat să încerce să formeze o majoritate. Cum va arăta acea majoritate, ce formulă politică matematică se poate găsi, e o altă discuție”, a spus președintele UDMR, subliniind faptul că nu se poate menține actuala coaliție într-o formă care nu include succesul la alegeri al candidatului propus de aceasta.

Liderul UDMR a făcut referire și la contextul politic de după ultimele alegeri, în care situația a fost una diferită față de alte perioade.

„După ultimele alegeri, situația a fost foarte diferită, fiindcă au fost anulate alegerile prezidențiale și trebuia să se formeze un guvern. Problema cu bugetul era una uriașă și atunci nu mai era momentul pentru schimbări radicale, mai ales în contextul în care urmează alegerile prezidențiale din primăvara anului 2025”, a precizat Kelemen Hunor, menționând că, în acele condiții, a fost necesar ca cele două mari partide să ajungă la concluzia că este esențială formarea unei majorități funcționale pentru a face față provocărilor financiare și politice din perioada pre-electorală. „Eu cred că este unul dintre motivele pentru care, la cele două partide mari, cu toate pierderile lor de anul trecut, s-a ajuns la concluzia să avem o majoritate cât mai funcțională și să avem un buget la începutul anului, cel târziu, să pregătim alegerile prezidențiale corecte și bine organizate pentru mai”, a adăugat el.

 

Kelemen Hunor a subliniat că politica trebuie să fie abordată într-un mod diferit față de cum s-a făcut în trecut, fără a mai arunca bani pe cheltuieli publice fără o strategie clară și fără o responsabilitate asumată. „S-a văzut că, degeaba arunci bani, crești pensiile, salariile, arunci foarte mulți bani în investiții, fiindcă asta nu înseamnă că vei fi votat de oameni. Trebuie să găsești modalitatea de a convinge electoratul dincolo de bani”, a subliniat liderul UDMR. Acesta a mai adăugat că pentru a implementa reforme reale în administrație și în instituțiile statului, trebuie să începi cu tine însuți și cu propria abordare, nu cu reformele care nu sunt adaptate la realitățile din societate. „Trebuie să începi cu tine însuți. Asta înseamnă altă abordare, responsabilă. În primul rând, instituțiile centrale trebuie reformate. Trebuie să fii în stare să pui în slujba cetățenilor toate instituțiile și toată administrația centrală și locală”, a afirmat Kelemen Hunor, subliniind că este nevoie de o schimbare de atitudine și nu doar de reforme superficiale care nu pot adresa cu adevărat problemele țării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel