Invitat la Prima TV, Kelemen Hunor a fost întrebat de ce liderii coaliției nu au avut curajul să-i solicite explicit demisia președintelui și dacă el ar fi dispus să-i transmită acest mesaj. Liderul UDMR a răspuns că, dacă ar avea ocazia unei discuții directe cu Iohannis, nu ar ezita să-i spună că retragerea sa ar fi fost varianta cea mai corectă din punct de vedere politic.
"Am spus public de mai multe ori acest lucru. Nu este o chestiune de curaj sau de lipsă de curaj. De fiecare dată când am fost întrebat, am afirmat că, da, ar fi fost corect, ar fi fost ideal, ar fi fost bine să se retragă după ce președintele Senatului a fost ales. Eu, personal, nu m-am întâlnit cu Klaus Iohannis anul acesta. Ultima oară a fost la consultări, înainte ca Ilie Bolojan să fie ales președinte al Senatului. Dar chiar și în acea perioadă am spus public că o demisie ar fi fost varianta corectă și continui să susțin această idee. Dacă am avea ocazia unei discuții, i-aș spune același lucru, fără nicio supărare", a declarat Kelemen Hunor.
Acesta a subliniat că incertitudinea cu privire la situația președintelui României alimentează tensiuni politice și sociale, care vor persista până la alegeri. "Oamenii au avut puține explicații cu privire la motivul anulării alegerilor și există multe speculații în spațiul public. Mai apar și investigații jurnalistice care ridică semne de întrebare. Constituția este clară în acest sens: dacă funcția se vacantează, președintele Senatului preia interimatul. Mai mult, regulile prevăd organizarea alegerilor în termen de 90 de zile. Noi ne aflăm deja în această perioadă de 90 de zile", a explicat liderul UDMR.
Kelemen a criticat și CCR-ul
Kelemen Hunor a criticat, de asemenea, interpretarea rigidă a deciziei Curții Constituționale privind mandatul prezidențial.
"Curtea Constituțională a precizat că mandatul președintelui se încheie când noul președinte depune jurământul, dar acest lucru nu înseamnă că Iohannis este obligat să rămână în funcție până în ultimul moment. Ar fi fost posibilă o soluție politică corectă și constituțională, care nu ar fi generat nicio instabilitate pentru România. Președintele Senatului putea asigura interimatul fără probleme, întrucât prerogativele sale sunt foarte clare și nu afectează funcționarea instituțiilor statului", a mai spus Kelemen Hunor.
Pe lângă subiectul demisiei președintelui, Kelemen Hunor a fost întrebat despre relația sa cu președintele Senatului, Ilie Bolojan, și despre dinamica din cadrul coaliției. Liderul UDMR a subliniat că, la nivel guvernamental, colaborarea decurge bine, în ciuda unor diferențe locale.
"În cadrul coaliției, lucrăm bine. Nu am avut conflicte sau dispute inutile. Evident, au existat anumite tensiuni la nivel local, în special în Bihor și Oradea, dar acestea nu au fost ridicate la nivel național. Orice problemă locală trebuie tratată ca atare și soluționată la nivelul respectiv. Ilie Bolojan este într-un proces de acomodare cu politica națională. Ultima dată când a fost într-o funcție guvernamentală a fost în timpul mandatului lui Călin Popescu-Tăriceanu, când a deținut funcția de secretar general al Guvernului. Aceasta este o poziție administrativă, nu una politică. Acum, fiind președinte al Senatului, are nevoie de timp pentru a se adapta la noile cerințe ale poziției sale", a explicat Kelemen Hunor.
Discuțiile despre o eventuală demisie a președintelui Klaus Iohannis continuă să genereze ecouri în mediul politic, în timp ce liderii coaliției par să evite un răspuns direct pe acest subiect. Rămâne de văzut dacă și cum va evolua această situație în perioada următoare, în condițiile în care alegerile prezidențiale se apropie, iar presiunea publică crește.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News