„Continui să văd acest lucru ca fiind posibil. Cred că încă mai avem suficient timp pentru a aborda, pentru a rezolva toate problemele. Este adevărat că unii dintre prietenii noştri au venit cu noi întrebări. Suntem gata să colaborăm şi suntem gata să vedem un vot pe 8 decembrie. Nu este vorba că sunt chestiuni cu totul noi care ar fi apărut, atâta doar că unele parteneriate trebuie întărite, unele aspecte trebuie discutate de o manieră mai cuprinzătoare şi, după părerea mea, toate acestea sunt încă fezabile înainte să aibă loc discuţia de pe 8 decembrie”, a spus şeful statului, după întâlnirea cu omologul lituanian, Gitanas Nauseda.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Riga, că, dacă până la Consiliul JAI din 8 decembrie nu există o certitudine pentru un vot favorabil privind accederea României la Schengen, este posibilă o amânare a acestei decizii cu o lună sau două.
„Cred că s-a vehiculat 8 decembrie ca şi un termen final, ceea ce nu este. 8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată, şi interesul meu, al nostru, este ca atunci când se votează să avem un vot clar pentru accesul României la Schengen. Nu este util pentru absolut nimeni să forţăm un vot care poate nu este cel aşteptat. Asta apropo de data de 8 decembrie. Şansele României sunt relativ bune. Avem şanse bune să fim acceptaţi în spaţiul Schengen, dar cum am mai spus nu există o garanţie pentru asta. Sunt state membre din Uniune care mai au întrebări pentru noi, care mai au întrebări pentru sistemul Schengen”, a spus şeful statului, după întâlnirea cu omologul leton, Egils Levits.
El a subliniat că România este dispusă şi pregătită să ofere răspunsuri ţărilor care mai au întrebări cu privire la Schengen.
Vezi și
Klaus Iohannis: „Evident că noi ajutăm Republica Moldova”
România este dispusă să ajute Republica Moldova cu energie electrică, afirmă președintele Klaus Iohannis, în condițiile în care Republica Moldova este afectată de atacurile rusești din Ucraina.
„Evident că noi ajutăm Republica Moldova. Până în momentul de față am livrat tot ce a trebuit, tot ce ni s-a cerut. Aceste sincope în alimentarea cu electricitate apar dintr-un motiv foarte clar. Interconectările directe sunt total insuficiente. Acest aspect a fost neglijat ani de zile. O parte semnificativă merge prin Ucraina și e expusă atacurilor. Există o singură soluție - trebuie mai multe interconectări mai multe cu Republica Moldova”, spune Klaus Iohannis.
El a evitat să spună motivul pentru care aceste interconectări nu au fost realizate.
„Nu vreau să încerc să explic de ce nu s-au realizat. Noi suntem dispuși să ajutăm Republica Moldova, însă lipsa interconectărilor este o problemă reală în acest moment. Am speranța ca în scurt timp aceste chestiuni să fie net îmbunătățite. În perspectivă, putem ajuta Republica Moldova doar în măsura în care se realizează aceste interconectări directe”, încheie Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News