„Din păcate am depășit azi numărul de 10.000 de persoane infectate cu noul coronavirus. Datele ne arată că suntem pe trend ascendent al epidemiei și trebuie să respectăm cu strictețe măsurile de izolare și de igienă.
Nu ne aflăm în etapa de plafonare a curbei infecțiilor.
În statele care au fost afectate mai devreme apar noi cazuri.
Cea mai mare parte a populației lumii se poate contamina, potrivit studiilor experților. Toate acestea ne arată că eforturile naționale trebuie dublate de un efort comun la nivel european. În acest sens, azi voi participa la videoconferință a Consiliului European.
Foaia comună de parcurs pentru relansarea economică prezentată de președintele Consiliului e principalul subiect al reuniunii. Documentul definește un set de principii care vor sta la baza viitorului plan de relansare economică. Avem nevoie de o astfel de foaie de parcurs, iar România susține această inițiativă.
Unul din cele mai importante obiective e asigurarea unei autonomii strategice a UE în sectoare precum sănătatea. Criza ne-a arătat cât de important e un sistem solid de sănătate.
Un alt obiectiv îl reprezintă asigurarea unui program masiv de investiții în industriile esențiale și relansarea industriilor și serviciilor puternic afectate. E nevoie de o finanțare substanțială. Voi susține crearea unui Fond de Redresare Economică de care să poată beneficia toate statele membre, ca un instrument suplimentar.
Acest instrument treubie să fie complementar finanțării din viitorul buget al UE și să fie utilizat pentru nevoile sectoriale reale ale statelor membre. Mă refer la sectorul medical și cel economic.
Voi susține ferm politicile clasice: de coeziune, de agricultură. Ele nu își pierd relevanța.
Prin măsurile luate la nivel european a fost deja mobilizată pentru România o sumă de peste 1,5 miliarde euro din actualul buget UE: 750 milioane euro sunt fonduri pentru susținerea IMM-urilor afectate de criză, 350 milioane de euro pentru șomajul tehnic, 120 milioane euro stimulente de risc pentru cadrele medicale, 30 milioane de euro pentru asistenții sociali.
Fondurile sunt disponibile acum deja și vor fi folosite de guvernul Orban. Sunt convins că cea mai bună cale ca să limităm efectele negative ale COVID-19 stă în efortul tuturor țărilor. Așa cum virusul nu ține cont de granițe, noi, în marea familie europeană, va trebui să avem maturitatea de a trece peste orice bariere artificiale”, a declarat Klaus Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News