Klaus Iohannis: "2021 a debutat cu semne bune pentru România"

Liviu Ludovic |
Data publicării:
presidency.ro
presidency.ro

Marile companii pot promova uneori mai eficient decât autoritățile publice avantajele unui mediu de business prietenos, produsele românești de calitate, atracțiile turistice variate și forța de muncă bine pregătită, spune președintele Klaus Iohannis.

Anul 2020 a stat sub semnul pandemiei de COVID-19, al crizei sanitare și economice, precum și al stării de urgență în majoritatea țărilor europene, a declarat președintele, adăugând că „2021 a debutat însă cu semne bune pentru România și pentru comunitatea de afaceri, cu semnale încurajatoare de revenire a creșterii economice”.

Prognozele indică faptul că România va beneficia de o creștere cu 4,3% în acest an, „un procent destul de bun, dat fiind contextul în care ne aflăm”.

„Țara noastră se confruntă însă, în continuare, cu spectrul dezechilibrelor economice, față de care trebuie găsite soluții sustenabile. În acest sens, sunt esențiale consolidarea situației finanțelor publice, precum și aplicarea de politici de susținere a creșterii competitivității, cu accent special pe creșterea exporturilor și atragerea de investiții pe termen lung”, a declarat, în cadrul unui discurs online la Camera de Comerț Româno-Germană, Klaus Iohannis.

Acesta a atras atenția că evoluțiile economice din perioada următoare vor fi direct influențate de ritmul și succesul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 atât la nivel european, cât și la nivel național.

„De noi toți depinde revenirea la normalitate în condiții de siguranță sanitară. România se află la începutul unui drum, un drum al reformelor importante în marile sisteme publice al investițiilor și al accesării fondurilor europene. Preocupările actuale ale Guvernului și ale Parlamentului pentru reforme și investiții trebuie transpuse cât mai curând în propuneri concrete care să vizeze reformarea unor sectoare cheie în domenii precum sănătatea, educația, transporturile, dar și în planul interacțiunii dintre stat și cetățean. Prea mult timp în ultimele trei decenii s-a bătut pasul pe loc, prea multe oportunități au fost ratate”, a declarat președintele.

"Mediul de afaceri trebuie să rămână un partener deosebit de important al statului român"

 

Clasa politică are responsabilitatea de a accelera reformele esențiale, iar mediul de afaceri trebuie să rămână un partener deosebit de important al statului român, „partener care poate contribui în mod cert la accelerarea reformelor și a proiectelor de investiții. Nu poate fi imaginată dezvoltarea României fără o simbioză între public și privat”.

Iohannis a adăugat că, în anul 2020, buna comunicare între mediul de afaceri și Guvern a dus la adoptarea de măsuri economice adecvate atât la debutul crizei sanitare, cât și ulterior, care vor produce în lunile următoare efecte.

„Încă persistă necesitatea clarificării unor reglementări și nevoia simplificării procedurilor pentru eficientizarea activității statului în vederea sprijinirii efective a mediului privat. Cunosc faptul că oamenii de afaceri așteaptă din partea Guvernului seriozitate și eficiență. Întârzierile care există încă în aplicarea unor soluții sunt totodată semnale puternice pentru membrii coaliției de guvernare”, a spus Iohannis.

Mediul de afaceri este un actor activ în zona fondurilor europene, fapt care trebuie să se reflecte în direcțiile de dezvoltare ale companiilor, a afirmat președintele: „Companiile din România trebuie să devină mai competitive pe plan regional, să îndrăznească să dezvolte proiecte de investiții pe termen lung și să investească în produse inovatoare utilizând cele mai noi și performante tehnologii. Cu toții ne dorim un mediu de afaceri partener alături de care să putem conferi economiei viziune și stabilitate. Acest obiectiv vital în noul context economic și geopolitic poate fi realizat inclusiv prin îmbunătățirea imaginii României atât în interiorul, cât mai ales în exteriorul țării. Marile companii pot promova uneori mai eficient chiar decât autoritățile publice avantajele unui mediu de business prietenos, regimul fiscal competitiv, produsele românești de calitate, atracțiile turistice deosebit de variate, resursele naturale în exploatare și forța de muncă bine pregătită”, a conchis Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel