„Este un document destul de tehnic și nu cred ca vom intra în toate detaliile. Vorbim de un fel de plafonare a prețului la gaze care nu pune furnizorii în dificultate, dar previne apariția unor prețuri foarte mari. Avem un început de reglementare care decuplează piața gazului de piața electricității, propunere de achiziție comună, voluntară pentru gaz. Este nevoie să ne gândim ce facem în viitor. Nu putem veni la infinit cu subvenții”, a declarat Klaus Iohannis.
Întrebat ce anume presupune această un fel de plafonare a prețului la gaze, președintele a spus că acest mecanism va funcționa astfel încât prețul gazelor să nu crească exagerat, profitul să nu fie unul astronomic.
Klaus Iohannis: Vorbim de un fel de plafonare a prețului la gaze. Nu putem veni la infinit cu subvenții
„În același timp nu va lăsa prețul să scadă așa mult încât furnizorii să nu fie interesați de contracte. Este o gestionare a vârfului de preț și noua ni se pare bună”, a mai spus președintele
„Avem o a doua mare temă, Ucraina, războiul declanșat de Rusia. Rusia a trecut la un nou nivel de atac, sunt atacate preponderent ținte civile, vom condamna acest comportament al Rusiei împreună. Vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât e nevoie“, a spus Iohannis despre o a doua temă de discuții.
„Securitatea alimentară este o altă temă, România s-a străduit, și a reușit, să construiască o logistică pentru exportul de cereale. Prin România au fost exportate peste 5 milioane de tone de cereale, aproximativ 60% din ce a exportat Ucraina în acest an. Vom continua dezvoltarea logisticii pentru a contribui la diminuarea unei crize alimentare“, a subliniat șeful statului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News