Klaus Iohannis convoacă CSAT în contextul conflictului din Ucraina

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele Klaus Iohannis convoacă CSAT, în contextul conflictului din Ucraina.

Președintele Klaus Iohannis convoacă Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în contextul conflictului din Ucraina. Iohannis participă joi seara și la o reuniune a liderilor europeni.

Președintele a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc joi, 24 februarie 2022, începând cu ora 11:00, la Palatul Cotroceni.

Pe ordinea de zi a ședinței este inclusă tematica privind implicațiile asupra securității euroatlantice în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.

La finalul ședinței CSAT, Președintele României, Klaus Iohannis, va susține o declarație de presă.

Klaus Iohannis participă joi seara, de la ora 21.00, la reuniunea extraordinară a Consiliului European pe tema ultimelor evoluții privind situația de securitate de la granițele Ucrainei.

Ministerul Apărării: Armata României a activat punctele militare de comandă

 

Ministerul Apărării informează joi dimineaţa că, având în vedere situaţia de securitate din Ucraina, Armata României a activat punctele militare de comandă cu atribuţii în monitorizarea situaţiei şi coordonarea forţelor şi mijloacelor destinate situaţiilor concrete care pot apărea.

"Conducerea Ministerului Apărării Naţionale a luat toate măsurile necesare de reacţie, atât cele care revin în mod direct instituţiei, precum şi cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului naţional de securitate, conform planurilor de cooperare interinstituţională, elaborate din timp", se precizează într-un comunicat transmis AGERPRES.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi dimineaţa o operaţiune militară în estul Ucrainei. Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene "să depună armele" şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina. Putin a susţinut că încearcă să demilitarizeze şi să "de-nazifice" Ucraina.

Liderii europeni, ai SUA, NATO şi ONU au reacţionat la anunţul preşedintelui Federaţiei Ruse, cerându-i să oprească "agresiunea militară" împotriva Ucrainei şi au condamnat ferm atacul Rusiei.

Presa internaţională a relatat despre focuri de arme în apropiere de principalul aeroport din Kiev şi explozii în mai multe locuri din Ucraina, între care şi Odesa, port la Marea Neagră.

Ucraina a anunţat închiderea spaţiului său aerian, iar preşedintele Volodimir Zelenski a decretat legea marţială în toate teritoriile ţării.

Armata ucraineană a afirmat joi că a doborât în estul ţării cinci avioane şi un elicopter ale armatei ruse, potrivit AFP. La rândul său, Ministerul rus al Apărării a anunţat, într-un comunicat de presă preluat de EFE, că forţele armate ruse au neutralizat apărarea aeriană a Ucrainei şi au distrus infrastructura bazelor aeriene ucrainene, în cadrul operaţiunii militare lansate de Moscova.

Avion Suhoi SU-27, interceptat în spațiul aerian românesc

 

Un zbor neautorizat în partea de nord a României, care se apropia de spațiul aerian național, a fost interceptat și a aterizat la Bacău, transmite Ministerul Apărării. Este vorba despre un avion militar ucrainean. 

Două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat, joi dimineața, în jurul orei 6.15, pentru clarificarea unei situații aeriene referitoare la un zbor neautorizat în partea de nord a României, care se apropia de spațiul aerian național.

„Cele două aeronave militare române au aplicat cu strictețe procedurile naționale și regulile internaționale aplicabile în astfel de situații, procedând la interceptarea și identificarea vizuală a aeronavei care intrase în spațiul aerian românesc. Aeronava respectivă, un Suhoi 27 aparținând Forțelor Aeriene Ucrainene, a fost escortată pentru aterizare imediată pe Baza 95 Aeriană Bacău, operațiune încheiată la ora 07.05”, a transmis Ministerul Apărării din România.

După aterizare, pilotul militar ucrainean s-a pus la dispoziția autorităților române, urmând a fi luate măsurile legale care se impun în aceste situații.

Potrivit MApN, Armata României a activat punctele militare de comandă cu atribuții în monitorizarea situației din Ucraina și coordonarea forțelor și mijloacelor destinate situațiilor concrete care pot apărea.

„Conducerea Ministerului Apărării Naționale a luat toate măsurile necesare de reacție, atât cele care revin în mod direct instituției, precum și cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului național de securitate, conform planurilor de cooperare interinstituțională, elaborate din timp”, mai arată MApN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel