Klaus Iohannis, despre atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre: „Este necesară o apărare aeriană mai puternică”

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Klaus Iohannis, despre atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre : „Este necesară o apărare aeriană mai puternică”
Klaus Iohannis, despre atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre : „Este necesară o apărare aeriană mai puternică”

Președintele Klaus Iohannis a luat parte, la invitația președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la o rundă de consultări politice restrânse cu lideri globali aliați. Acest eveniment a avut loc în contextul continuării conflictului militar declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

 

Scopul principal al discuțiilor a fost analizarea măsurilor care trebuie luate pentru a sprijini eficient Ucraina și pentru a determina Rusia să înceteze războiul și acțiunile sale ilegale și iresponsabile. De asemenea, subiectele discuțiilor au inclus asigurarea securității alimentare și a lanțurilor critice de aprovizionare.

 

Iohannis a discutat despre situația porturilor ucrainene de la Dunăre 

 

Un aspect deosebit de important abordat de președintele român în cadrul acestei reuniuni a fost situația porturilor ucrainene de la Dunăre, aflate în imediata proximitate a României. El a subliniat că Rusia trebuie să înceteze atacurile asupra acestor porturi, care au fost considerate crime de război. Aceste atacuri au avut ca scop distrugerea depozitelor de cereale și a infrastructurii critice de aprovizionare, afectând în același timp transportul pe Dunăre.

Președintele Iohannis a prezentat măsurile luate până în prezent, la nivel național și aliat, pentru consolidarea securității în regiunea Mării Negre. Aceste măsuri au inclus întărirea supravegherii, creșterea vigilenței, monitorizarea și poliția aeriană în zonă. El a adus mulțumiri NATO, Statelor Unite ale Americii și altor aliați pentru sprijinul oferit în acest sens.

În plus, președintele a solicitat intensificarea eforturilor pentru asigurarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic și la Marea Neagră. „Sunt necesare capabilităţi sporite pentru detectarea şi interceptarea dronelor, precum şi pentru o apărare aeriană mai puternică, în conformitate cu deciziile de la Summitul de la Vilnius".

 

România va sprijini Ucraina cu tranzitul de cereale 

 

Președintele Iohannis a subliniat angajamentul României de a sprijini Ucraina pe toate palierele relevante, inclusiv tranzitul de cereale. El a menționat măsurile concrete luate pentru îmbunătățirea condițiilor logistice de tranzit și a facilitat tranzitul a peste 27 de milioane de tone de cereale de la începutul războiului. România își propune să dubleze capacitatea de tranzit la 4 milioane de tone de grâne lunar până la finalul anului.

Pe lângă sprijinul acordat Ucrainei, președintele Biden a reiterat angajamentul Statelor Unite pentru securitatea României și a altor aliați de pe Flancul Estic. El a menționat și desfășurarea în România a avioanelor de luptă americane F-16 suplimentare.

La consultările restrânse au participat și alți lideri importanți, precum cancelarul Germaniei, prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii, prim-ministrul Italiei, prim-ministrul Canadei, prim-ministrul Japoniei, președintele Poloniei, ministrul Afacerilor Externe al Franței, Secretarul General al NATO, președinta Comisiei Europene și președintele Consiliului European.

Aceste consultări au avut loc într-un moment crucial, în care comunitatea internațională se concentrează pe gestionarea conflictului din Ucraina și asigurarea securității în regiunea Mării Negre. Președintele Iohannis și România au primit apreciere pentru sprijinul acordat Ucrainei și pentru demersurile de consolidare a securității în această parte a Europei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel