Întrebat despre românii din diaspora care au întâmpinat probleme în țările unde lucrau la debutul pandemiei, șeful statului, deși nu a dat nume de țări, „chit că ar merita unii“, a spus că unii cetățeni români au fost pur și simplu lăsați pe stradă. El a afirmat că de acum, contractele de muncă încheiate între muncitorii sezonieri și angajatorii străini vor fi mai atent analizate.
„În condiţiile în care canalele de comunicare tradiţionale sunt sufocate de adevăruri distorsionate, în special în zonele de comentarii, există un plan B pentru muncitorii români care lucrează acum în străinătate, în cazul în care va exploda numărul de cazuri de COVID-19 şi, eventual, sistarea plecărilor în Germania sau Austria?“, a fost întrebat klaus Iohannis.
„Toţi oamenii care pleacă la lucru, sezonierii, au contract unde este prevăzută şi partea de sănătate. Angajatorul este responsabil pentru aceste măsuri, şi, din informaţiile pe care le deţinem, atunci când au fost probleme, oamenii au fost trataţi.
Dar, avem iarăşi experienţa de la începutul crizei când, din păcate, şi nu vreau să dau exemple de ţări, chit că ar merita unii, unii au fost, pur şi simplu, lăsaţi pe drumuri. Şi atunci am organizat noi, mai exact Ministerul Afacerilor Externe a organizat transporturi speciale pentru acei români, ca să îi aducă acasă.
Acum, cred că am învăţat cu toţii multe lucruri din această criză şi consider că astfel de situaţii nu se vor repeta, dar pot să vă spun că a fost, pentru noi şi pentru cei vizaţi la momentul respectiv, o mare dezamăgire că o ţară care i-a chemat, i-a folosit, au muncit acolo, i-a scos, pur şi simplu, pe stradă, să se descurce singuri.
Acum avem un control mai bun asupra lucrurilor. Inclusiv Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, împreună cu reprezentanţele noastre diplomatice, se preocupă pentru a verifica contractele şi respectarea contractelor care au fost încheiate de românii care se duc la muncă“, a răspuns șeful statului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News