"Pandemia COVID-19 a generat o criză la nivel mondial. Ne aflăm astăzi la aproape jumătate de an la momentul în care OMS recunoştea riscurile majore reprezentate de epidemia cu noul coronavirus, declarând stare de urgenţă pentru sănătatea internaţională.
Realitatea din toate ţările afectate ne arată că pericolul privind răspândirea masivă a virusului a putut fi evitat doar prin adoptarea de măsuri ferme. România a acţionat la timp şi eficient. Pe data de 16 martie am semnat decretul pentru adoptarea stării de urgenţă.
În evaluarea situaţiei şi aprecierea necesităţii stării de urgenţă am luat în considerare una dintre caracteristicile esenţiale care diferenţiază România de alte state europene şi anume existenţa celei mai numeroase diaspore din Europa. În contextul pandemiei, revenirea pe teritoriul naţional al unui număr important de români din diaspora, inclusiv din zone puternic afectate de pandemie a reprezentat una dintre cele mai mari provocări pentru autorităţile române şi un argument pentru instituirea stării de urgenţă.
A fost evitată o criză sanitară de proporţii şi au fost salvate numeroase vieţi omeneşti", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
APELUL PREŞEDINTELUI
"Una dintre marile probleme cu care ne-am confruntat și, iată, ne confruntăm în continuare, anume lipsa unei legislații coerente și bine gândite. Am fost nevoiți să gestionăm această pandemie cu legi slabe și sumar croite, astfel că, în cele mai critice momente sanitare, a trebuit să ajustăm din mers și legislația.
În viața unui stat, există situații excepționale care impun măsuri excepționale, situații în care chiar paradigma acțiunii statale se schimbă. Fără îndoială, regimul stării de urgență a fost gândit de legiuitorul constituant astfel încât să asigure un răspuns prompt la un pericol iminent pentru cetățeni sau chiar pentru însuși statul român. Tocmai din acest motiv, întregul cadru normativ al măsurilor excepționale, pe de o parte, trebuie regândit și aliniat cu arhitectura constituțională, iar, pe de altă parte, trebuie să cuprindă instrumente suficiente pentru o acțiune promptă și eficientă a autorităților.
Prin Constituție, în situații de criză sanitară, statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătății publice. În realizarea acestei obligații, soluțiile legislative, pe lângă faptul că trebuie să asigure un just echilibru între drepturile și libertățile concomitent garantate și protejate de stat, trebuie să asigure și depășirea crizei.
De aceea, în spiritul Constituției, fac un apel la colaborare loială între instituțiile fundamentale ale statului. Acum nu este momentul disputelor politice și al orgoliilor. Interesul comun al tuturor, în acest moment, trebuie să fie, mai presus de orice, salvarea vieții românilor și protejarea cetățenilor țării noastre. În astfel de momente de cumpănă pentru o întreagă țară, politicienii din toate partidele trebuie să fie la înălțimea funcțiilor deținute.
Vedem permanent în ultimele săptămâni tot felul de contre și dispute despre o măsură sau alta. România și românii au nevoie din partea politicienilor nu doar de verva discursurilor politice, uneori subsumate interesului de campanie, ci de argumente raționale, solide, de disponibilitate de a asculta experții din domeniu și de a găsi soluțiile cele mai bune pentru societate.
Este nevoie ca împreună, uniți, autorități, politicieni, jurnaliști, societate civilă, dincolo de viziunile care ne despart, să transmitem cetățenilor un mesaj unitar. Virusul este real, nu are culoare politică, nu poate fi interzis prin lege și nici nu dispare de la sine prin simpla negare a existenței lui. De aceea, fac un apel la Parlament să adopte urgent cadrul de care este nevoie pentru ca autoritățile să acționeze pentru protejarea sănătății oamenilor", a mai precizat şeful statului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News