Evenimentul a reunit mii de oameni, printre care și oficialități de rang înalt precum președintele Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, și miniștrii Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, și al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu. Deși președintele a fost prezent, soția sa, Carmen Iohannis, nu a participat la ceremonii.
Ziua Marinei Române, sărbătorită anual pe 15 august, coincidente cu Ziua Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor, reprezintă un moment de mândrie națională și un prilej de a onora eforturile și sacrificiile celor care servesc în Forțele Navale Române. Anul acesta, contextul geopolitic a conferit evenimentului o însemnătate și mai mare, pe fondul creșterii tensiunilor din regiunea Mării Negre.
Declarația lui Klaus Iohannis
În discursul său, Klaus Iohannis a subliniat importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică, evidențiind rolul României ca un "pilon solid de securitate regională" în cadrul NATO.
„Dăruirea şi profesionalismul cu care dumneavoastră, marinarii, purtaţi drapelul României în lume sunt exemplare şi devin repere pentru întreaga societate şi modele de urmat în special pentru tinerele generaţii. Totodată, cu respect şi recunoştinţă, ne gândim astăzi şi la cei care au plătit jertfa supremă pe mările şi oceanele lumii, departe de familie şi de cei dragi, şi aducem un pios omagiu eroilor marinari ai României
Chiar dacă trăim vremuri marcate de multiple provocări de securitate, România este astăzi o ţară sigură şi stabilă, înscrisă ireversibil pe calea dezvoltării democratice, alături de partenerii şi de Aliaţii din Uniunea Europeană şi din NATO. Aici, pe ţărmul Mării Negre, în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, vedem mai clar ca oricând rezultatele efortului politic, diplomatic şi militar al României din ultimii ani. Ţara noastră beneficiază astăzi de cele mai solide garanţii de securitate, iar cetăţenii români sunt apăraţi şi protejaţi în faţa oricăror potenţiale ameninţări.
Prin dialog şi implicare permanentă, am consolidat această abordare inclusiv la recentul Summit NATO de la Washington, când toţi aliaţii au subliniat că rămân ferm angajaţi faţă de securitatea şi stabilitatea regiunii Mării Negre, un rezultat care este foarte bun pentru ţara noastră.
Iată, aşadar, că România este recunoscută şi apreciată la nivel aliat ca un pilon solid de securitate regională şi un contribuitor major la procesul de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe flancul estic", a declarat președintele.
Președintele Klaus Iohannis a adăugat că este emoționat, având în vedere că aceasta este ultima sa participare la Ziua Marinei în calitate de șef al statului.
Nicolae Ciucă, declarația de Ziua Marinei
„Adesea, vremurile ne încearcă, ne testează curajul, credinţa şi patriotismul. Dar asta nu ne opreşte, ne face mai puternici, ca naţiune. Traversăm o perioadă tulbure în regiune, la mică distanţă de aici, se aude sunetul războiului.
Ucraina luptă cu statul agresor Rusia nu doar pentru a-şi apăra teritoriul, ci şi în numele valorilor democratice şi ordinii de drept. Trebuie precizat că invadarea ilegală a teritoriului ucrainean a început în Crimeea, iar unul dintre primele puncte cucerite de Rusia a fost portul Sevastopol. Acest lucru ne arată cât de relevante sunt rutele maritime şi cât de importantă este apărarea lor.
Ca stat membri NATO, România a pledat pentru creşterea prezenţei militare aliate pe flancul estic al NATO, înţelegând specificul regiunii Mării Negre şi prioritatea sa în arhitectura de securitate. A investi în propria apărare şi securitate este o chestiune de responsabilitate în primul rând faţă de România şi de cetăţenii noştri.
De asemenea, trebuie să continuăm să dezvoltăm industria de apărare. Printr-un program pe termen lung de înzestrare a Forţelor Navale Române consolidăm apărarea flancului estic al NATO.
România contribuie la securitatea în regiune, pentru că ne dorim ca Marea Neagră să fie un spaţiu al democraţiei şi libertăţii, al păcii şi nu al războiului”, a declarat președintele PNL, Nicolae Ciucă, joi, în timpul festivităților organizate de Ziua Marinei, pe faleza din Constanța.
Marcel Ciolacu a fost prezent la Mănăstirea Văratec
În paralel, premierul Marcel Ciolacu a fost prezent la Mănăstirea Văratec, în județul Neamț, unde a asistat la slujba de Sfânta Maria. Într-un mesaj postat pe Facebook, premierul a transmis felicitări și mulțumiri marinarilor români, atât celor din structurile militare, cât și celor civili, pentru devotamentul lor.
„Îi felicit, îi respect și le mulțumesc tuturor marinarilor români, militari sau civili, pentru efortul și munca lor de zi cu zi. 'La mulți ani', în această zi sfântă de 15 august, Ziua Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni", a scris Ciolacu.
Evenimentul de la Constanța continuă cu tradiționalele exerciții militare și parade navale, oferind publicului ocazia de a asista la demonstrații de forță și de precizie ale Forțelor Navale Române. Totodată, participarea masivă a publicului și prezența unor înalți oficiali au evidențiat încă o dată importanța Zilei Marinei pentru identitatea și securitatea națională a României.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News