Klaus Iohannis, la întâlnirea cu Jens Stoltenber: Traversăm cea mai gravă criză de după căderea Cortinei de Fier

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Preşedintele Klaus Iohannis vizitează, vineri, împreună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că România beneficiază, ca membru al Alianţei Nord-Atlantice şi ca partener strategic al SUA, de toate garanţiile de securitate de care are nevoie, în contextul celei mai grave crize de după căderea Cortinei de Fier.

"România, ca membru NATO şi partener strategic al Statelor Unite ale Americii, beneficiază de toate garanţiile de securitate de care are nevoie", a precizat şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, vineri, că prezenţa militarilor americani în România reprezintă o dovadă a solidarităţii şi coeziunii NATO şi o demonstraţie clară a angajamentelor Statelor Unite faţă de ţara noastră în calitate de partener strategic.

Iohannis: Traversăm cea mai gravă criză de după căderea Cortinei de Fier

 

“Asistăm în ultimele luni la deteriorarea accentuată a situației de securitate în proximitatea Ucrainei și în zona Mării Negre, în apropierea flancului estic al alianței. Așa cum am mai spus, actuală criză nu este doar una regională care se limitează la Ucraina, la Marea Neagră sau la securitatea europeană, această criză afectează securitatea întregului spațiu euroatlantic. Vizita dvs. are loc în momentul sosirii militarilor americani în România cărora le urez ‘Bun venit în țara noastră’.

Aceste două evenimente sunt o dovadă clară a sprijinului NATO în contextul actual marcat de tensiune și instabilitate. Mulțumesc o dată în plus președintelui american, Joe Biden, pentru această demonstrație a solidarității SUA ca aliat și principal strategic al României”, a declarat Iohannis. Preşedintele Klaus Iohannis şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns, vineri dimineața, la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

“Vă mulțumesc și dvs domnule secretar general pentru implicarea constanta în aceste eforturi și pentru susținerea acestui obiectiv esențial. Traversăm fără îndoială cea mai gravă criză de după căderea Cortinei de Fier. Sunt evidente strategia de intimidare și tendințele inacceptabile ale Rusiei de revenire la politică de forță și de contestare ale actualei ordini internaționale ”, a continuat Iohannis. 

“Am avut o discuție cu dl secretar general privind măsurile pe care NATO și aliații trebuie să le ia. Acestea trebuie să fie robuste, ferme și solidare având la baza unitatea, coeziunea și solidaritatea aliată. România beneficiază de toate garanțiile de securitate de care are nevoie”, a punctat șeful statului.

“Am vorbit azi despre lucrări de infrastructură militară care nu s-au făcut sub egida NATO în ultima vreme. Dacă vorbim de securitatea cibernetică este nevoie de o investiție foarte serioasă în infrastructură de acest tip. Avem un plan foarte important de dezvoltare a infrastructurii prin PNRR, fonduri europene și cu bani de la buget, se ocupă Guvernul”, a punctat șeful statului. 

Iohannis: NATO e o alianță defensivă. Noi nu dorim să invadăm pe nimeni

 

„Este evident că NATO este o alianță defensivă, pur defensivă. Nu dorim să atacăm pe nimeni, nu dorim să invadăm pe nimeni, dar dorim să garantăm securitatea statelor noastre și securitatea cetățenilor noștri. Iar dacă vorbim despre instalația de la Deveselu, este o instalație pur defensivă. Nu poate fi folosită pentru a ataca pe nimeni”, spune Klaus Iohannis, în prezența secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

El afirmă că „această retorică pe care o auzim din când în când este una falsă”.

„Instalația de la Deveselu face parte dintr-un cadru mai larg al NATO, în cadrul defensiv de rachete defensive și în acest sens nu avem ce să ascundem sau să ne ferim să spunem acest lucru încă o dată România”, adaugă șeful statului.

Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, a criticat miercuri suplimentarea trupelor NATO în zona Mării Negre și a spus că planurile Statelor Unite și Franței de a trimite militari în România contribuie la amplificarea tensiunilor.

Diplomatul a mai precizat că Rusia nu este interesată să viziteze scutul de la Deveselu, pentru a se convinge că este pur defensiv. El a declarat că Moscova ar prefera garanții scrise din partea NATO și a Statelor Unite în acest sens.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel