Mesajul președintelui Klaus Iohannis de Ziua Ministerului Afacerilor Interne.
"Se împlinesc 160 de ani de la momentul înfiinţării primului Minister de Interne. În prezent, instituţia dumneavoastră este una modernă, care trebuie să asigure cu un profesionalism din ce în ce mai ridicat siguranţa cetăţenilor noştri şi să se implice activ în atingerea unor obiective strategice la nivelul Uniunii Europene. Apreciez eforturile însemnate depuse pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii, a migraţiei ilegale şi pentru securizarea frontierei de stat şi a frontierei comune a Uniunii Europene. Printre principalele obiective ale Ministerului Afacerilor Interne trebuie să se afle şi contribuţia la finalizarea procesului de aderare a României la Spaţiul Schengen, consolidarea Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, protecţia infrastructurilor critice naţionale şi creşterea rezilienţei în toate domeniile de activitate socială. Prin aplicarea corectă şi fără discriminare a legii, aveţi misiunea de a-i face pe toţi cetăţenii ţării noastre să se simtă protejaţi şi permanent în siguranţă", spune şeful statului în mesajul prezentat de consilierul prezidenţial Ion Oprişor, în cadrul evenimentului organizat cu această ocazie la sediul MAI.
Preşedintele Iohannis le mulţumeşte tuturor poliţiştilor, pompierilor, jandarmilor, poliţiştilor de frontieră şi celorlalţi angajaţi ai MAI care, prin devotamentul şi dăruirea lor, veghează la securitatea cetăţenilor români şi la respectarea drepturilor şi a libertăţilor acestora.
De asemenea, şeful statului le mulţumeşte tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor misiuni sau formate de cooperare multinaţionale şi care, prin dăruire şi implicare, contribuie la creşterea prestigiului României la nivel internaţional. El arată şi că în această zi se aduce un pios omagiu acelora care, în ţară sau în afara frontierelor României, au făcut sacrificiul suprem în slujba cetăţeanului şi în îndeplinirea misiunilor care le-au fost încredinţate.
Preşedintele Iohannis precizează că Europa se află în faţa celei mai grave crize de securitate din ultimele decenii, cauzate de agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, statele din regiune, inclusiv România, confruntându-se cu fluxuri semnificative de refugiaţi. El arată că MAI, alături de alte instituţii ale statului, se află în linia întâi a sprijinirii acestor oameni, inclusiv prin facilitarea transferului de sprijin umanitar internaţional către poporul ucrainean.
"Vă îndemn să continuaţi a vă îndeplini toate misiunile cu cinste, integritate, onestitate şi fermitate, contribuind astfel la consolidarea sentimentului de siguranţă publică, de care cetăţenii României au atâta nevoie", mai spune preşedintele Iohannis în mesaj, transmite Agerpres.
Ministrul de Interne, anunțul zilei: Când ar putea intra România în spațiul Schengen
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a susținut, în cadrul ședinței de Guvern, că în luna septembrie a acestui an va avea loc un control voluntar privind condițiile tehnice de intrare a României în spațiul Schengen
Bode a menționat că la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) din octombrie, România va solicita direct aderarea la Schengen, iar speranța este ca până la finalul anului 2022 să fie oficializată această decizie.
”Suntem în etapa în care așteptăm realizarea unei evaluări voluntare, lucru pe care îl vom solicita cu ocazia primei reuniuni. În luna septembrie ne propunem să realizăm, împreună cu experții din statele membre această evaluare voluntară, astfel încât la momentul octombrie 2022, la prima reuniune a Consiliului JAI să fim în măsură să prezentăm toate detaliile solicitate și să îndeplinim toate condițiile tehnice, astfel încât decizia să fie favorabilă România.
România îndeplinește condițiile tehnice de aderare la spațiul Schengen. România solicită Comisiei, solicită statelor membre să existe un echilibru între obligațiile pe care România și le asumă ca gestionar a celei mai întinse frontiere a Uniunii europene (2700 de kilometri) și drepturile de care trebuie să se bucure România în ceea ce privește libera circulație a persoanelor, a mărfurilor și a serviciilor.
Am încredere că România se află pe drumul cel bun și că beneficiază și în urma realizării obligațiilor asumate, arătăm că securitatea frontierelor naționale și ale Uniunii Europene sunt asigurate, iar România este în măsură să îți propună ca sub președinția Cehă să avem acest dosar aprobat. Iar aici mă refer la cele trei țări - Bulgaria, Corația și România”, a spus Lucian Bode.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News