Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, că ziua de 24 ianuarie constituie un moment de bilanţ şi de reflecţie asupra moştenirii lăsate de înaintaşi.
"Această sărbătoare ne oferă prilejul de a aduce un pios omagiu tuturor celor care au promovat idealurile unioniste, care au acţionat pentru atingerea acestora, desăvârşind astfel înfăptuirea Unirii Principatelor. Ne înclinăm cu recunoştinţă şi în faţa celor care au luptat şi s-au sacrificat pentru edificarea statului român modern. 24 ianuarie constituie un moment de bilanţ şi de reflecţie asupra moştenirii lăsate de înaintaşii noştri şi asupra responsabilităţii pe care o avem de a o păstra şi cultiva", se arată în mesaj.
Iohannis reaminteşte că momentul 1859 a reprezentat "un act de voinţă politică a membrilor elitei naţionale". Aceştia au depăşit orgoliile personale şi orientările politice divergente pentru a înfăptui un ideal major - unirea tuturor românilor într-un singur stat.
"Exemplul călăuzitor al paşoptiştilor a constituit un reper de înaltă moralitate pentru cei care le-au succedat şi care au făcut posibile celelalte etape fondatoare din istoria noastră - declararea Independenţei din 1877 şi Marea Unire din 1918. Generaţiile care au întemeiat statul naţional român modern în secolul al XIX-lea şi începutul secolului XX au luptat pentru ca România să devină parte a lumii europene, profund ataşate valorilor democratice, iar cetăţenilor noştri să le fie garantate drepturile fundamentale într-o societate pluralistă şi prosperă", se mai menţionează în mesaj.
Preşedintele subliniază că acum, la fel ca în urmă cu 166 de ani, România se află în faţa unor multiple provocări, la care trebuie găsite "cele mai bune soluţii pentru ca modernizarea statului român să continue, iar prosperitatea şi bunăstarea cetăţenilor să rămână garantate". De asemenea, el arată că acţiunile înaintaşilor pentru atingerea idealurilor naţionale şi dezvoltarea societăţii au fost călăuzite de principii precum unitatea naţională, solidaritatea şi coeziunea socială şi asigurarea libertăţii în toate formele sale.
"Cu hotărâre şi curaj, generaţiile recente au dus mai departe proiectul consolidării României, îndeplinind astfel obiectivele strategice prioritare de a face parte din Uniunea Europeană şi din NATO, cea mai puternică alianţă politică şi militară din istorie. În actualul context politic complicat, Hora Unirii, simbolul momentului istoric major de la 1859, reprezintă o semnificativă metaforă a nevoii de solidaritate, toleranţă şi empatie în faţa situaţiilor de criză. De aceea astăzi, de Ziua Unirii Principatelor Române, să celebrăm proiectul nostru naţional de unitate şi să nu uităm că democraţia şi libertatea trebuie permanent apărate, iar drepturile şi libertăţile cetăţeneşti respectate zi de zi pentru a nu cădea pradă populismului şi extremismului", a mai transmis Klaus Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News