Klaus Iohannis: România va continua să apere drepturile şi interesele minorităţilor sale

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Klaus Iohannis: România va continua să apere drepturile şi interesele minorităţilor sale
Klaus Iohannis: România va continua să apere drepturile şi interesele minorităţilor sale

România va continua să apere drepturile şi interesele minorităţilor sale şi să depună eforturi pentru a construi o societate cât mai incluzivă şi tolerantă, a afirmat, duminică, preşedintele Klaus Iohannis.

"În România anului 2022, cultura şi tradiţiile minorităţilor naţionale sunt apreciate şi promovate, iar plusvaloarea adusă de acestea este recunoscută de societate. Într-o societate modernă şi democrată dialogul intercultural este în firescul lucrurilor şi devine sursă a prosperităţii. România va continua să apere drepturile şi interesele minorităţilor sale şi să depună eforturi pentru a construi o societate cât mai incluzivă şi tolerantă", a declarat Iohannis la Festivalul "Săptămâna Haferland" de la Criţ, judeţul Braşov.

Şeful statului a spus că "devastatoarele" consecinţe ale războiul dus de Rusia în Ucraina asupra zonei de patrimoniu "ne întăresc solidaritatea în jurul valorilor şi principiilor democratice".

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă, la Festivalul Săptămâna Haferland, dedicat culturii  săsești din Transilvania 


"Războiul dus de Federaţia Rusă în Ucraina şi consecinţele devastatoare ale acestuia, inclusiv ale zonei de patrimoniu, prin distrugerea instituţiilor culturale şi a monumentelor istorice ucrainene ne întăresc solidaritatea în jurul valorilor şi principiilor democratice şi ne determină să preţuim mai mult moştenirea istorică şi culturală pe care am primit-o de la înaintaşii noştri", a arătat preşedintele Iohannis.

 

Tradiţiile şi cultura României, activ economic esenţial în atragerea de investiţii

 



El a adăugat că autorităţile publice, îndeosebi cele locale, împreună cu cetăţenii, trebuie să înţeleagă că au responsabilitatea de a contribui la păstrarea tradiţiilor şi la protejarea autenticităţii peisajului cultural, pentru a oferi viitoarelor generaţii oportunitatea de a-şi cunoaşte, înţelege şi valorifica rădăcinile identitare.

Potrivit lui Klaus Iohannis, tradiţiile şi cultura României devin un activ economic esenţial în atragerea de investiţii.

"Turismul şi organizarea de evenimente tematice sunt modalităţi excelente de a încuraja şi de a asigura accesul la patrimoniul cultural, iar acest lucru este valabil deopotrivă la nivel naţional şi la nivelul comunităţilor locale.

Istoria, tradiţiile şi cultura noastră devin un activ economic esenţial în atragerea de investiţii în momentul în care sunt recunoscute, respectate şi promovate responsabil. De aceea, o absorbţie adecvată a fondurilor destinate promovării turismului cultural, în special cele europene, devine, dincolo de calitatea de obiectiv administrativ, şi o datorie morală şi un act de responsabilitate", a subliniat şeful statului.

 

Vezi și:

 

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă, la Festivalul Săptămâna Haferland, dedicat culturii săsești din Transilvania

 

 

Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au participat duminică la Festivalul Săptămâna Haferland dedicat culturii și tradițiilor săsești din Transilvania.

„Războiul dus de Rusia în Ucraina și efectele acestuia (...) ne întăresc solidaritatea și ne determină să prețuim mai mult moștenirea culturală”, a spus șeful statului, în discursul ținut la inaugurare.

Președintele a mai spus că, prin promovarea obiectivelor culturale, sunt încurajate turismul și atragerea de investiții

„Este lăudabil că festivalul acordă o importanță deosebită educației, protecției mediului și sustenabilității”, a adăugat președintele Iohanis.

Premierul Nicolae Ciucă i-a felicitat pe organizatori și a vorbit despre democrație și valori occidentale. „Spune-mi cu cine ești prieten ca să-ți spun cine ești (...) împărtășim valori comune, nu doar interese comune (...) noi, românii, am ales acest drum când am îndepărtat de la putere regimul comunist”, a spus Nicolae Ciucă.

Festivalul cultural Săptămâna Haferland, ajuns la a X-a ediție, se desfășoară în perioada 29 – 31 iulie. Potrivit organizatorilor, ediția aniversară a celui mai mare festival dedicat culturii și tradițiilor săsești din Transilvania, are loc atât fizic cât și online, în 10 sate din Țara Ovăzului: Archita, Saschiz, Cloașterf, Roadeș, Bunești, Rupea, Homorod, Criț, Meșendorf și Viscri. Proiect cultural este finanțat de Ministerul Culturii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel