Klaus Iohannis, vizită oficială la Chişinău de Ziua Limbii Române

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Klaus Iohannis și Maia Sandu
Klaus Iohannis și Maia Sandu

Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, sâmbătă, o vizită oficială la Chişinău, care are loc inclusiv în contextul în care, la această dată, România şi Republica Moldova sărbătoresc Ziua Limbii Române, a informat Administraţia Prezidenţială. Șeful statului a transmis și un mesaj cu ocazia Zilei Limbii Române. 

Şeful statului va transmite în cadrul vizitei, care are loc la invitaţia preşedintei Maia Sandu, "un mesaj ferm de sprijin şi de încurajare pentru autorităţile şi cetăţenii Republicii Moldova, în efortul de reformă, de democratizare, de implementare ireversibilă a principiilor statului de drept şi de securizare a parcursului european".

De asemenea, Iohannis va face un apel către toţi partenerii internaţionali pentru continuarea oferirii de asistenţă "comprehensivă", "predictibilă" şi "susţinută" Republicii Moldova pe toate planurile, mai ales în contextul războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei şi al tuturor riscurilor care decurg din această situaţie de securitate complexă.

Cei doi preşedinţi vor semna o Declaraţie comună cu privire la cooperarea bilaterală pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova, care "defineşte şi întăreşte cooperarea bilaterală în acest domeniu vital pentru consolidarea şi protejarea democraţiei şi a stabilităţii" ţării vecine. 

Mesajul președintelui Iohannis de Ziua Limbii Române

 

Românii de pe ambele maluri ale Prutului împărtăşesc o comunitate de limbă, cultură şi istorie, a declarat, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj transmis în contextul celebrării Zilei Limbii Române.

De altfel, şeful statului se află cu această ocazie în Republica Moldova, la invitaţia omologului său de la Chişinău, Maia Sandu.

"Limba română este limbă oficială, începând de anul trecut, şi în Republica Moldova, odată cu promulgarea legii care înlocuieşte sintagma 'limba moldovenească' cu 'limba română' de către preşedintele Maia Sandu. Acest demers a fost unul esenţial pentru restabilirea adevărului ştiinţific, acela că românii de pe ambele maluri ale Prutului împărtăşesc o comunitate de limbă, cultură şi istorie. Viitorul nostru este fără îndoială unul comun, în Uniunea Europeană", a afirmat Iohannnis, potrivit Agerpres.

El a arătat că Ziua Limbii Române este un prilej de a celebra valorile profunde pe care le transmite şi unitatea pe care o creează între vorbitori.

"Limba română nu este doar un simplu lexic, ci un mijloc de transmitere a patrimoniului cultural şi o moştenire inestimabilă pe care o lăsăm generaţiilor viitoare pentru a o preţui şi îmbogăţi. Oricât de departe am fi de meleagurile natale, limba română ne leagă dincolo de timp şi de meridiane şi ne defineşte ca popor, conturând identitatea noastră culturală şi naţională", a punctat Iohannis.

Şeful statului, a subliniat importanţa educaţiei în limba maternă şi sprijinirea eforturilor celor care predau şi studiază limba română în ţară şi în străinătate.

"Statul român are numeroase iniţiative pentru a promova educaţia privind limba şi literatura română în toate colţurile lumii şi, în mod deosebit, acolo unde există comunităţi însemnate de români. Limba română este studiată în 59 de universităţi din 37 de ţări ale lumii. Din Canada, până în Indonezia, din Finlanda, până în Maroc, peste 130 de lectori şi profesori universitari predau străinilor limba noastră", a subliniat preşedintele.

Acesta a arătat că, în fiecare an, prin cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească oferit de Institutul Limbii Române, aproximativ 11.000 de copii români care trăiesc în străinătate, în opt ţări în care există comunităţi însemnate de români, descoperă şi aprofundează limba română.

De asemenea, a adăugat Klaus Iohannis, în ultimii zece ani, lectoratele de limbă română şi cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească au fost extinse în întreaga lume, dovadă a implicării şi colaborării constante a autorităţilor pentru protejarea identităţii româneşti peste hotare.

"Să ne arătăm cu toţii respectul pentru limba română pornind de la gestul simplu, dar însemnat, de a vorbi şi scrie corect şi continuând cu proiectele şi programele mai ample implementate şi în ţară, şi dincolo de hotarele ei, care promovează cunoaşterea şi care pun în valoare bogăţia şi frumuseţea limbii prin care transmitem mai departe comorile culturale şi lingvistice ale României", a transmis Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel