Kovesi, APĂRATĂ în presa străină: România vrea să BLOCHEZE accesul propriului candidat

StiriDiaspora Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Publicația britanică The Guardian scrie că Laura Codruța Kovesi este favorită în a ocupa postul de procuror european, în ciuda opoziției din partea Guvernului român. De asemenea, ziariștii britanici sunt contrariați de poziția Ministerului Justiției care face demersuri să blocheze accesul lui Kovesi la șefia Parchetului European.

Ministrul Justiției din România a promis să facă tot ce-i stă în putință pentru a bloca candidatul "mult-lăudat" pentru noul rol de procuror public al UE, scrie The Guardian.

Laura Codruța Kövesi s-a impus ca liderul luptei anti-corupție din România "pentru încercările îndrăznețe de a înlătura infracțiunile în unul dintre statele membre cele mai corupte din UE"., mai scriu ziariștii britanici.

În calitate de șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Kovesi a pus sub acuzare premieri, miniștri, primari și membri ai Parlamentului, înaintea să fie demisă la ordinul ministrului Justiției, în iulie 2018.

"Comentariile lui Toader mută din nou lumina reflectoarelor asupra corupției generalizate din țara sa", scrie The Guardian.

"În noiembrie anul trecut, Comisia Europeană a avertizat România că lupta împotriva corupției face pași înapoi, subliniind presiunea politică pusă asupra DNA. Unii diplomați europeni consideră că România ar trebui să intre în procedură de sancționare a statului de drept, în cazul în care Guvernul va continua cu propuneri de amnistiere pentru a șterge problemele politicienilor condamnați pentru corupție", se spune în articol.

Sub conducerea lui Kovesi, DNA a reușit condamnarea celui mai puternic politician din România, Liviu Dragnea. Liderul Partidului Social Democrat, care guvernează în prezent România, este considerat liderul eforturilor de refacere a legilor privind corupția., mai scriu jurnaliștii britanici.

"Încercările guvernului de a dezincrimina corupția au dus la unele dintre cele mai mari proteste de stradă din România de la căderea comunismului, trăgând semnalul de alarmă la Bruxelles. România, care deține în prezent președinția rotativă a UE, nu poate vota numirea EPPO (Biroul Public al Procurorului Uniunii Europene). Alegerea comisiei de selecție trebuie să fie aprobată de majoritatea statelor membre ale UE și de Parlamentul European, ceea ce înseamnă că nici o țară singură nu poate bloca un candidat".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel