La ce ne va ajuta și când va adopta România certificatul verde european

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Mai puțin de trei săptămâni au mai rămas până când România alături de celelalte state europene ar trebui să înceapă să folosească certificatul verde european.

Documentul ne va ajuta să demonstrăm rapid dacă suntem vaccinați, testați, ori am trecut prin boală de curând fără să mai fie nevoie de carantină. Pentru că testele ar putea fi o povară pentru cei nevaccinați oficialii europeni au decis să ofere 100 de milioane de euro pentru testări gratuite sau mai ieftine.

Tinerii care merg la studii în altă ţară şi nu sunt vaccinaţi, muncitorii sezonieri care trebuie să traverseze frontiera, oameni care trebuie să viziteze persoane bolnave şi cei cu venituri reduse vor putea să facă teste gratuite sau mai ieftine.

„Pentru că altfel e complicat. Până la urmă pot plăti până la 100 de euro pe un singur test, pentru un student sau un muncitor transfrontalier, asta e o avere, dacă ar trebui să treacă frecvent frontiera şi să refacă acest test dacă nu este vaccinat”, a precizat Ramona Strugariu, europarlamentar, la Știrile PRO TV.

 

Rezultatele testelor vor fi trecute în noul certificat verde european

 

Comisia Europeană oferă 100 de milioane de euro pentru testări în tot spaţiul comunitar, cu posibilitatea de a dubla suma.

„Sunt convins că nu va fi distribuită egal. E vorba de populaţie întotdeauna şi de condiţiile sociale din fiecare stat, cred că fiecare stat va stabili şi direcţiile de finanţare, de utilizare a acestor sume. Nu sunt sume foarte mari, dar cred că vor ajuta acest proces de testare”, susține Marian Jean Marinescu, europarlamentar.

Rezultatele testelor vor fi trecute în noul certificat verde european, şi fiecare ţară va decide dacă acceptă şi testul rapid, pe lângă cel PCR. Cei care călătoresc şi nu s-au vaccinat scapă de această obligaţie dacă pot demonstra că au trecut prin boală în ultimele 6 luni.

„Certificatele de vindecare pe baza testelor pentru depistarea anticorpilor nu sunt încă incluse pentru că nu avem suficiente dovezi ştiinţifice. Comisia solicită informări periodice şi în funcție de cum evoluează doveziule ştiinţifice, aceste date vor fi adăugate”, spune Ramona Strugariu, europarlamentar.

 

STS lucrează la platforma unde vom putea intra să descărcăm aceste certificate

 

După ce a trecut cu succes de testele de conectare la sistemul european, STS lucrează la platforma unde vom putea intra să descărcăm aceste certificate. Pentru asta este nevoie şi ca legislaţia europeană să fie transpusă în cea românească.

Senatorii ar fi trebuit să adopte un proiect de hotărâre în acest sens încă de la jumătatea lunii mai, când era primul termen. Discuţiile au fost însă amânate în mod repetat, astfel că nici acum nu ştim când vor acorda acest vot. Oricum, procedura e departe de a se fi încheiată, pentru că şi deputaţii trebuie să îşi dea apoi acordul. Este doar o formalitate, dar una care se pare că durează şi de ea depinde lansarea platformei de unde vom descărca certificatele verzi.

În cazul în care România nu va fi gata până pe 1 iulie, regulamentul european prevede încă o perioadă de şase săptămâni, astfel încât certificatele să poată fi eliberate până la jumătate lunii august. Totuşi, de la 1 iulie, trebuie să fim gata să verificăm certificatele emise în alte ţări.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel