La Libre Belgique: De ce Uniunea Europeană avertizează România?

Andreea Cosma |
Data publicării:
viorica dancila si frans timmermans 4 gov.ro
viorica dancila si frans timmermans 4 gov.ro

Miercuri, Comisia Europeană a transmis un avertisment sever României cu privire la reforma sa controversată a sistemului judiciar, amenințând că va folosi "toate mijloacele de care dispune" dacă aceasta va fi adoptată, scrie lalibre.be.

"Vreau să avertizez împotriva oricărei acțiuni a guvernului care ar împiedica sistemul judiciar român prin crearea unei impunități sistemice de facto pentru înalţi responsabili politici care au fost condamnați pentru corupție", a spus șeful comisiei, Frans Timmermans, într-o întâlnire cu presa la Bruxelles.

"Ei au primit toate indicațiile necesare pentru a evita această situație. Dar, dacă persistă, din motive politice interne, Comisia va reacționa cu forță, va reacționa imediat", a asigurat comisarul, adăugând că executivul european va folosi atunci "toate mijloacele aflate la dispoziția sa".

În special, Comisia poate declanșa proceduri privind încălcarea dreptului comunitar împotriva țărilor care încalcă legea europeană, așa cum a procedat, miercuri, împotriva Poloniei și a reformei sale judiciare. Astfel de proceduri pot conduce la sancțiuni financiare.

Executivul UE supraveghează cu îngrijorare încercările guvernului român de a reforma sistemul judiciar al țării prin intermediul unor ordonanţe.

România, care deține președinția rotativă a UE până în iulie, este divizată între un preşedinte pro-european de centru-dreapta și un guvern de stânga, care este foarte critic la adresa instituțiilor europene, mai scriu jurnaliştii de la lalibre.be.

Pentru opoziția românească, scopul reformelor judiciare este acela de a ușura cazierul judiciar al multor aleși și apropiați ai partidului de guvernământ, PSD, în timp ce aceştia din urmă susţin că trebuie să corecteze "abuzurile" magistraților acuzați de formarea unui "stat paralel".

"Dacă sunt bine informat, ar putea exista în scurt timp nişte decizii (...) care ar conduce la impunitate sau risc de impunitate și ar duce la schimbări în sistemul judiciar şi ele ar fi mai degrabă un pas înapoi decât un progres în lupta împotriva corupției", a declarat dl.Timmermans.

"Și vă pot spune că, atunci, Comisia ar reacționa imediat, în câteva zile", a precizat el. Timmermans a indicat că s-a întâlnit de mai multe ori și a vorbit la telefon cu premierul român Viorica Dăncilă, în ultimele luni. "Din păcate, încă nu putem conchide că România revine pe calea cea bună", a subliniat comisarul.

Întrebat despre cazul Laurei Codruţa Kovesi, candidat la conducerea viitoarei procuraturi europene, dar care a fost acuzată de presupusă corupție în țara sa, Frans Timmermans a salutat un "jurist de foarte mare calitate", pe care îl admiră "pentru curajul său".

"Este important ca ea să-și poată prezenta candidatura, (...) pentru ca instituțiile europene să poată lua o decizie în deplină cunoștință de cauză cu pozițiile candidaților", a spus el.

Joi, la deschiderea unei sesiuni plenare la Bruxelles, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat că va trimite o scrisoare autorităților române.

Cât despre Laura Codruţa Kovesi, ea este susținută de Parlamentul European pentru Parchetul European.

Ea "rămâne candidatul nostru și beneficiază de încrederea și de sprijinul nostru", a declarat Tajani, care le cere autorităților române să nu "pună obstacole în calea participării candidatului la întreaga procedură de selecție".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel