Convocări pentru mobilizare au primit primarul municipiului Denis Tihonenko şi deputatul Dmitri Pritkov. "Am 50 de ani, am urmat un curs la o catedră militară în 1995, sunt ofiţer inferior, nici nu mai există acest grad militar acum. În convocare se menţionează să te prezinţi la comisariatul militar, vom vedea ce ne vor spune acolo, a declarat Tihonenko, citat de publicaţia 'Fontanka'.
La Sankt Petersburg, deputaţilor din rândul opoziţiei li s-au transmis convocări pentru mobilizare
Potrivit primarului, al doilea adjunct al său, care a primit convocarea, Dmitri Aritkov, nu a făcut armata şi nu are pregătire sau o specialitate militară. Pe lângă Tihonenko şi Prutkov, angajaţii comisariatului militar au dorit să le dea convocări şi altor deputaţi, dar aceştia nu au fost prezenţi la audieri.
Pe 21 septembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat mobilizarea în Rusia. Decretul prezidenţial o defineşte mobilizare parţială, în timp ce punctul 7 al documentului nu indică nicio restricţie privind numărul celor convocaţi pentru mobilizare, nici referitor la vârstă sau specialităţile militare ale celor convocaţi.
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a spus că în Rusia rezerva de mobilizare este de 25 de milioane de persoane, aproximativ 300 de mii de persoane vor fi convocate. Potrivit postului de televiziune Dojdi şi publicaţiei 'Novaia Gazeta.Europa', până la un milion de persoane din Rusia ar putea fi trimise la război. Pe 4 octombrie, Şoigu a anunţat că 200.000 de persoane au fost deja mobilizate în Rusia, potrivit Rador.
Aleksandr Lukaşenko: „Belarusul participă” în războiul din Ucraina, dar nu este o parte militară activă
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat, marţi, că „Belarusul participă” în războiul din Ucraina, dar nu este o parte militară activă în conflict.
„În ceea ce priveşte participarea noastră la o operaţiune militară specială în Ucraina, participăm. Nu o ascundem. Dar nu ucidem pe nimeni. Nu ne trimitem armata nicăieri. Nu ne încălcăm obligaţiile”, a afirmat Lukaşenko, potrivit Știrile PRO TV, în timpul unei întâlniri militare, potrivit unei înregistrări video a întâlnirii transmisă agenţia de ştiri de stat Belta.
El a mai spus apoi că ţara sa „participă” în război, împiedicând extinderea acestuia în Belarus şi împiedicând „un atac asupra Belarusului sub pretextul unei operaţiuni militare speciale organizate de Polonia, Lituania şi Letonia”.
„Aşa cum am spus, nimeni nu va împuşca ruşi în spate de pe teritoriul Belarusului. Aceasta este participarea noastră”, a subliniat liderul belarus.
Lukaşenko a adăugat că Belarusul este, de asemenea, prins în conflict ca punct de intrare pentru refugiaţi.
„Da, tratăm oamenii dacă este necesar. Da, hrănim oamenii. Şi nu numai pe ruşi. Îi hrănim în special pe acei refugiaţi, cerşetori, oameni săraci care vin la noi din Ucraina... Cum să nu-i hrănim, cum să nu-i tratăm? Aceasta este participarea noastră în această operaţiune militară. Nu există altă cale şi nu va exista”, a continuat preşedintele belarus.
El a menţionat că Minskul nu intenţionează să anunţe vreo mobilizare, dar că intenţionează să înveţe din experienţa Rusiei.
Lukaşenko a fost un aliat apropiat al omologului său rus Vladimir Putin, iar Belarus a fost folosit ca punct de lansare pentru trupele ruse în luna februarie.
Liderul belarus a denunţat anterior că ţara sa a fost „târâtă” în război.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News