"Îi mulţumesc colegului meu american şi prieten, secretarul apărării Lloyd Austin, pentru aceste instrumente puternice! Vara va fi fierbinte pentru ocupanţii ruşi. Şi ultima pentru unii dintre ei'', a scris pe Twitter ministrul ucrainean.
Deşi Washingtonul s-a arătat iniţial reticent să transfere Ucrainei astfel de lansatoare multiple de rachete (ce pot lansa rachete ATACMS cu o rază de acţiune de 300 de kilometri), de teama că Ucraina ar putea lovi adânc în interiorul teritoriului rus şi ar putea escalada astfel conflictul, a acceptat totuşi să ofere Ucrainei patru lansatoare, dar cu rachete care au rază de acţiune mai mică, de circa 80 de kilometri, potrivit unui responsabil al Casei Albe.
Guvernul ucrainean a cerut insistent Occidentului să-i furnizeze armament greu, în special de piese de artilerie şi lansatoare multiple de rachete cu rază lungă de acţiune pentru a putea neutraliza artileria rusească.
Sosirea lansatoarelor HIMARS în Ucraina survine într-un moment în care armata ucraineană pierde teren în faţa trupelor ruse în estul ţării. Un responsabil militar ucrainean a declarat că trupele ruse încearcă să încercuiască unităţile ucrainene în zona oraşului Lisiciansk. În direcţia oraşului învecinat Severodoneţk trupele ruse au capturat două localităţi, Loskutivka şi Rai-Oleksandrivka, a confirmat Statul Major ucrainean.
Înaintarea trupelor ruse la Lisiciansk şi Severodoneţk lasă trupelor ucrainene un culoar cu o lăţime de doar patru kilometri pentru a se retrage din zona minieră Zolote. Comandanţii ucraineni se confruntă acum cu dilema dacă să ordone retragerea trupelor de acolo sau să înfrunte în continuare puterea de foc a armatei ruse, cu riscul căderii trupelor ucrainene sub încercuire.
În acest timp, separatiştii proruşi din regiunea Lugansk susţin că trupele ruse ar fi tăiat accesul pe ultima şosea care leagă oraşul Lisiciansk de vestul Ucrainei. Însă un oficial militar ucrainean a declarat că în pofida pagubelor provocate infrastructurii de bombardamentele ruseşti, încă există rute de aprovizionare a trupelor ucrainene în acea zonă.
Germania propune "un plan Marshall" pentru reconstrucția Ucrainei
Ucraina începe primul proces al unui soldat rus acuzat de viol
Ucraina organizează joi o audiere preliminară în primul proces al unui soldat rus acuzat de violarea unei femei ucrainene în timpul invaziei rusești. Este primul proces din ceea ce ar putea fi zeci de astfel de cazuri.
Suspectul, Mihail Romanov, în vârstă de 32 de ani, care nu se află în custodia Ucrainei și va fi judecat în absență, este acuzat de uciderea unui civil în regiunea capitalei Kiev la 9 martie și apoi de violarea repetată a soției bărbatului, potrivit dosarelor judiciare citate de Reuters.
Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare scrisă de comentarii, iar Reuters nu a reușit să ia legătura cu soldatul. Moscova a negat acuzațiile de crime de război.
Romanov este acuzat că a violat o femeie în vârstă de 33 de ani după ce el și un alt soldat rus l-au împușcat pe soțul ei, Oleksi, în satul Bohdanivka, la nord-est de Kiev.
Cei doi soldați au plecat, apoi s-au întors de două ori pentru a o viola pe femeie, se arată în dosarele tribunalului. Identitatea celui de-al doilea soldat nu a fost stabilită.
Nu a fost imediat clar ce fel de reprezentare juridică va avea Romanov la proces, care se va desfășura cu ușile închise.
Un procuror care se ocupă de cazurile de violență sexuală a declarat pentru Reuters că până la 50 de astfel de infracțiuni sunt în curs de investigare, dar că numărul cazurilor de violență sexuală comise de soldații ruși de la 24 februarie este probabil să fie substanțial mai mare.
Oficialii, activiștii și medicii au declarat că multe supraviețuitoare se tem sau nu doresc să se prezinte la poliție de teama represaliilor din partea Rusiei și a stigmatizării din partea vecinilor lor ucraineni.
Ucraina spune că investighează mii de potențiale crime de război comise în timpul invaziei rusești, care a început la 24 februarie. Procurorul general Irina Venediktova a declarat pentru Reuters că mulți dintre suspecți se află în Rusia, dar că unii au fost luați în captivitate de Ucraina ca prizonieri de război.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News