Laura Codruța Kovesi: „A trebuit să muncesc mai mult decât bărbații pentru a dovedi că și o femeie poate fi procuror”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Fosta șefă DNA, numită în septembrie 2019 la șefia Parchetului European, a acordat, de la Bruxelles, un interviu pentru The Guardian. Laura Codruța Kovesi e descrisă în prestigioasa publicație britanică drept “cel mai curajos și mai distins candidat pentru acest post”.

„Din poziția de șefă a DNA, agenția anticorupție din România, Laura Codruța Kovesi a condus adevărate campanii anticoruție, anchetând miniștri și primari, și a devenit repede favorita Parlamentului European. Kovesi a avut susținerea multor guverne străine, nu însă și pe cel al guvernului propriu, care a făcut totul pentru a o împiedica să devină procuror-șef european”, scrie The Guardian.

Parchetul European sau EPPO (European Public Prosecutors Office), cu Kovesi la conducere, va deveni operațional până la sfârșitul acestui an, când va începe să investigheze marile cazuri de fraudă cu fonduri europene și TVA. Numai fraudele cu TVA ar aduce celor 27 de state din UE prejudicii estimate la 50 de miliarde de euro anual.

Kovesi va avea în subordine, în sediul de la Luxemburg, 22 de procurori, câte unul din fiecare stat care face parte din structura Parchetului European (nu toate statele din UE s-au alăturat EPPO, Ungaria, Polonia, Suedia, Irlanda și Danemarca au decis să nu se implice. Neparticiparea nu scutește însă aceste țări de anchete, procurorul-șef european declarând că instituția va investiga și cazurile de fraudă de pe teritoriul lor) și procurori delegați, care vor acționa direct în țările de origine, investigând cazurile de fraudă, dar raportând la sediul central, către procurorul-șef.

 

„Este cel mai curajos și mai distins candidat pentru acest post”

 

Până la apariția EPPO, investigarea fraudelor cu fonduri europene intră în sarcina Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), însă acest organism are atribuții limitate și poate doar să raporteze cazurile către poliție. Statistica arată că numai jumătate din cazurile raportate de OLAF se soldează cu punerea sub acuzare a persoanelor implicate.

Așteptările sunt mari de la Kovesi, presiunea resimțită de fosta șefă DNA, pe măsură.

Familiile a doi jurnaliști de investigație asasinați în 2017 și 2018, după, respectiv înainte de publicarea unor articole ample despre corupția guvernamentală din țările lor și modul în care politicienii spală bani, malteza Daphne Caruana Galizia și slovacul Ján Kuciak (în 2018), au scris Consiliului European pentru a susține candidatura româncei la șefia EPPO.

„Este cel mai curajos și mai distins candidat pentru acest post”, a scris familia jurnalistei malteze, potrivit Libertatea, care a și comparat-o pe Kovesi cu Daphne Caruana Galizia, spunând că amândouă au vizat eradicarea corupției la nivel înalt.

 

The Guardian: Kovesi a ales să calce pe urmele tatălui ei

 

The Guardian mai scrie că fosta șefă DNA a ales să calce pe urmele tatălui ei, devenind procuror, deși totul era împotriva ei, la acea vreme – în 1991: “Primul lucru pe care l-am auzit, când am spus că vreau să devin procuror, a fost că procuratora nu e pentru femei. A trebuit să muncesc mai mult decât bărbații pentru a dovedi că și o femeie poate fi procuror”.

„N-a fost deloc ușor, mai ales pentru familia mea. Însă când alegi să devii procuror, îți asumi toate riscurile care vin la pachet cu o astfel de poziție”, a recunoscut noua șefă a Parchetului European.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel