Secția pentru procurori în materie disciplinară a CSM judecă, de la ora 11.00, cele două dosare în care mai este vizată fosta șefă a DNA, într-unul dintre ele alături de fostul ei adjunct Marius Iacob.
De asemenea, pe ordinea de zi a Secției pentru procurori în materie disciplinară se află și o sesizare a Inspecției Judiciare vizându-l pe fostul șef al DNA Ploiești Lucian Onea, în prezent suspendat din funcție.
Citește și Le este frică? Presa din Ungaria, ATAC la Kovesi și România: Este de neînțeles insistența UE
Ultima dată, Kovesi s-a prezentat la CSM pentru cele două sesizări ale Inspecției Judiciare în 27 martie, când Secția pentru procurori în materie disciplinară a amânat pronunțarea unei decizii.
La ieșirea de la CSM, Kovesi spunea că a spus în ședință ceea ce a avut de spus pe această temă. „Există tendința de a fi judecată public. Nu o să-mi fac apărarea pe scări. Mi-am făcut-o în interior”, le-a spus Kovesi jurnaliștilor.
Ce acuzații îi aduce lui Kovesi Inspecția Judiciară
Una dintre acţiunile disciplinare se referă la „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului Justiţiei săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”. Lui Kovesi i se impută atitudinea pe care ar fi avut-o într-o ședință a DNA, după ce în spațiul public au apărut înregistrări audio de la acele discuții.
De asemenea, ea este acuzată că a folosit faţă de colegii procurori un ton superior şi agresiv, "inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică şi deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare şi a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legilor, precum şi a imparţialităţii procurorilor".
Citește și Un europarlamentar o apără pe Kovesi de un jurnalist critic. "Comportamentul Guvernului, absurd"
Alături de Kovesi, este vizat și Marius Iacob, fost adjunct al DNA, care în martie și-a dat demisia din această funcție, după ce a fost sancționat disciplinar de instanța supremă.
Cel de al doilea raport a fost întocmit de Inspecția Judiciară pe motiv că Laura Codruța Kovesi nu ar fi respectat confidenţialitatea lucrărilor şi a inserat într-un comunicat de presă pasaje din discuţii care vizau dosarul familiei Cosma, acestea fiind probe în acea cauză.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News