Laura Codruţa Kovesi, bilanţ la trei luni de la preluarea funcţiei de procurorul-şef european: "Există un risc uriaş să ne blocăm activitatea"

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Procurorul-şef european, Laura Codruţa Kovesi, a prezentat joi stadiul creării Parchetului European (EPPO) în comisiile reunite de Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) şi de Control Bugetar (CONT) din Parlamentul European.

"În evaluarea mea preliminară, am luat în calcul toate răspunsurile primite de la fiecare stat membru legat de numărul de cazuri deschise în ultimii patru ani. Am cerut doar statisticile pentru cazurile care scad sub jurisdicţia Parchetului European. Pe baza acestor statistici,  am estimat că în prima zi de funcţionare, Parchetul European va primi circa 3.000 de cazuri. Iar în fiecare an vor fi aproximativ 2.000 de noi cazuri înregistrate la Parchet. Nu cred că vom putea începe activitatea dacă nu rezolvăm problema bugetului şi a personalului, deoarece există un risc uriaş să ne blocăm activitatea

Pentru partea operaţională rămân doar patru angajaţi, deci este foarte dificil să înregistrăm şi să analizăm 3.000 de cazuri cu doar patru angajaţi", a declarat Laura Codruţa Kovesi, în plenul Parlamentului European. 

Noua instituţie europeană va avea sediul la Luxemburg, iar în cadrul său vor coopera 20 de state membre prin procedura de cooperare consolidată, procedură care a fost lansată la 3 aprilie 2017 ca urmare a lipsei unui acord unanim cu privire la propunere.

Până în prezent, s-au alăturat cooperării consolidate: Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Germania, Grecia, Spania, Finlanda, Franţa, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia şi ulterior Italia şi Austria. Alte state membre se pot alătura oricând cooperării. Amintim că Kovesi a fost numită anul trecut în funcţia de procuror-şef european în urma negocierilor dintre Parlament şi Consiliu.

Parchetul European va funcţiona ca o structură cu două niveluri. Nivelul central va fi format din procurorul-şef european, care va avea responsabilitatea generală a biroului. Nivelul descentralizat va fi alcătuit din procurori europeni delegaţi situaţi în statele membre, care vor fi însărcinaţi cu activitatea de zi cu zi a investigaţiilor şi urmăririlor penale în conformitate cu regulamentul şi cu legislaţia respectivului stat membru.

Parchetul European va veni în completarea activităţii OLAF şi a Eurojustului, care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmări penal cazuri penale individuale.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel