"NATO şi Uniunea Europeană s-au resemnat cu faptul că 'stăpânul casei' este la Washington", a declarat Lavrov.
"Iar cei de la Washington au decis că lumea trebuie să fie acum monopolară, numai despre asta vorbesc tot timpul", a adăugat el.
Lavrov a acuzat de asemenea SUA şi Canada că antrenează "subdiviziuni neonaziste" care s-au infiltrat în rândurile armatei ucrainene, făcând referire în special la regimentul Azov, ai cărui membri încă rezistă în uzina de oţel Azovstal din oraşul ucrainean asediat Mariupol.
Există publicaţii "care confirmă că americanii, dar în special canadienii au jucat un rol central în pregătirea de subdiviziuni ultraradicale şi deschis neonaziste pentru Ucraina", a afirmat şeful diplomaţiei ruse, fără a preciza care sunt publicaţiile la care face referire.
Lavrov spune că NATO şi UE au cedat în faţa dominaţiei SUA
Lavrov a declarat de asemenea că Rusia nu caută o schimbare de regim în Ucraina şi că războiul declanşat prin invazia sa vrea "să garanteze securitatea populaţiei din est", potrivit EFE.
"Nu vrem ca (preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski) să se predea, ci să dispună încetarea ostilităţilor. Scopul nostru nu este o schimbare de regim în Ucraina, asta este specialitatea SUA", a spus ministrul rus de externe, în primul său interviu pentru media europene de la începerea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie.
El a negat din nou că Rusia este autoarea masacrelor din oraşe ucrainene precum Bucea, spunând că soldaţii ruşi au părăsit localitatea la 30 martie, în ciuda unor mărturii care susţin contrariul şi a unor imagini transmise de presă, pe care o critică permanent.
"Nu vreau să intru în detalii în privinţa acestui aspect, deoarece este evident că este un fals, pe care orice observator îl poate observa rapid", a adăugat Lavrov, citat de Agerpres.
Rusia nu caută să termine războiul din Ucraina la 9 mai, sărbătorită ca Ziua Victoriei, a spus ministrul său de externe, Serghei Lavrov, în timp ce analiştii estimează o posibilă încheiere a conflictului la acea dată, notează AFP.
"Militarii noştri nu îşi va ajusta artificial acţiunile la vreo dată anume, inclusiv la Ziua Victoriei", a declarat Serghei Lavrov într-un interviu pentru televiziunea italiană Mediaset, difuzat duminică, referindu-se la această dată comemorând ziua de 9 mai 1945 şi capitularea naziştilor în faţa Aliaţilor, printre care Uniunea Sovietică.
"Ritmul operaţiunii din Ucraina depinde, în primul rând, de necesitatea de a minimiza posibilele riscuri pentru populaţia civilă şi militarii ruşi", a adăugat el.
Rusia sărbătoreşte, de obicei, Ziua Victoriei cu mare fast, cu o uriaşă paradă militară prin centrul Moscovei şi un discurs al preşedintelui Vladimir Putin, salutând rolul principal al ţării în înfrângerea fascismului în Europa.
Încheierea războiului din Ucraina, posibilă din 9 mai?
Dar celebrările din acest an vor fi plasate pe fundalul campaniei militare a Moscovei în Ucraina, pe care Putin a justificat-o spunând, printre altele, că fosta republică sovietică trebuie "denazificată" şi făcând alte aluzii la cel de-Al Doilea Război Mondial.
"Vom sărbători solemn ziua de 9 mai, aşa cum facem întotdeauna. Să ne amintim de cei care au căzut pentru eliberarea Rusiei şi altor republici ale fostei URSS, pentru eliberarea Europei de flagelul nazist", a declarat Lavrov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News