Informarea, susține Augustin Lazăr, a fost făcută la data de 20 martie 2018. În plus, procurorul general susține că:
''Cele două protocoale încheiate în anul 2016 nu au fost declarate nelegale de nicio instanţă, fiind prezentate în acest mod doar de o parte a mass-media. Reiterarea consecventă în spaţiul public a dezbaterii pe tema acestor protocoale reprezintă în mod evident un nou atac la adresa Ministerului Public într-o perioadă în care sunt în curs de soluţionare dosare cu o miză esenţială pentru societate, respectiv Dosarul Revoluţiei din decembrie 1989 şi Dosarul evenimentelor violente din 10/11 august 2018'', consideră el.
În același document, Augustin Lazăr a dat asigurări că procurorii vor acţiona în continuare cu fermitate şi profesionalism pentru combaterea infracţionalităţii şi îndeplinirea rolului constituţional de a reprezenta interesele generale ale societăţii, de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor.
Procedura declanșată de Tudorel Toader
Sâmbătă, 25 august, Tudorel Toader, ministrul Justiției, a anunțat că declanșează procedura legală pentru evaluarea activității manageriale desfășurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
”Zilele acestea aflăm că în realitate a fost "desecretizat" un protocol "abrogat" încă din 2016. Aceasta deoarece, potrivit art. 27 al Protocolului din decembrie 2016, "La data intrării în vigoare a prezentului Protocol se abrogă Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale nr.....din 04.02.2009", a scris ministrul pe pagina de facebook.
Reacțiile oamenilor politici
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a susținut că: ”Declarația domnului Toader, Ministrul Justiției, făcută astăzi, este încurajatoare. Prezența și nivelul de infiltrare a statului paralel în justiția din România este de netolerat.”
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, spune că ”Este un demers care nu are niciun fel de fundament. După opinia mea, activitatea procurorului general este o activitate care nu poate să creeze nici semne de întrebare”.
Dacian Cioloş crede că ”Sub pretextul evaluării procurorului general al României, care e responsabilitatea în primul rând a Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Tudorel Toader încearcă să pună presiune pe dosarul violenţelor la care au fost supuşi cetăţenii care au protestat în 10 august şi să decapiteze conducerea Parchetului General.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News