În campanie pentru alegerile europene, care se ţin pe 26 mai, Marine Le Pen şi Thierry Mariani de la Rassemblement national (RN) au afirmat că România ar fi negociat un acord cu Pakistanul pentru a aduce 500.000 de muncitori în ţară. Pentru RN, este o metodă de a arăta cu degetul spre o Uniune Europeană (UE) care, potrivit afirmaţiilor sale, ar lăsa să intre mână de lucru străină semnificativă în interiorul graniţelor europene. Doar că cele două ţări n-au negociat nimic niciodată. Ministrul afacerilor externe român a dezminţit aceasă informaţie.
Ce au spus cei doi
Marine Le Pen a arătat cu degetul spre acest presupus acord la un miting la Draguignan (Var) pe 10 mai:
"Aş vrea să vă dau un exemplu concret despre această maşinărie nebună care este Uniunea Europeană. Pe 17 aprilie, România a încheiat un acord cu Pakistanul pentru a aduce 500.000 de muncitori pakistanezi în România. Aţi auzit bine, 500.000 de pakistanezi vor intra în Europa pe uşa românească. Şi ministrul român ne explică prosteşte că ar fi nevoie de un milion. Şi de ce? Pur şi simplu pentru că România, care şi-a exportat mâna de lucru, în special prin intermediul muncitorilor detaşaţi, duce lipsă de forţă de muncă".
Şi ea a vorbit şi pe platourile BFM-TV pe 12 mai:
"Ştiţi că România a făcut un acord cu Pakistanul să aducă 500.000 de muncitori pakistanezi în România? Pentru că două milioane şi jumătate de români au plecat să muncească în alte ţări şi pentru că aceştia sunt ieftini".
Invitat la France Inter pe 12 mai, fostul deputat al Les Républicains (LR) şi actual candidat la alegerile europene pe lista RN, Thierry Mariani, a afirmat acelaşi lucru:
"Există un caz extrem despre care nimeni nu vorbeşte, pe care vă invit să-l vedeţi în presă, România. România, care a pierdut două milioane 500.000 de locuitori din cauza exodului spre ţările mai bogate, negociază cu Pakistanul 500.000 de muncitori pakistanezi care vor veni să-i înlocuiască pe români în ţara lor".
De ce a fost dezminţit acest lucru
Marine Le Pen şI Thierry Mariani vorbesc despre o întâlnire organizată la Islamabad (Pakistan) pe 17 aprilie între ambasadorul României în Pakistan, Nicolae Goia, şi asistentul special al ministrului pakistanez al teritoriilor de peste mări şi dezvoltării resurselor umane, Zulfikar Bukhari.
La această înitâlnire, s-ar fi spus că "România doreşte să aducă 500.000 de muncitori pakistanezi". Un comunicat al ministerului pakistanez al informaţiilor precizează că în timpul acestei întâlniri "cei doi demnitari au convenit să creeze un mecanism care să permită o migraţie sigură şi securizată a a muncitorilor pakistanezi spre România".
Cifra de 500.000 de muncitori pakistanezi a fost repede preluată în media româneşti şi pakistaneze. Site-ul de extrema dreaptă Fdesouche a preluat de asemenea această cifră pe 1 mai, adică la două săptămâniu după această întâlnire. Or, informaţia a fost dezminţită între timp.
Ministerul afacerilor externe român a publicat un comunicat de presă pe 18 aprilie. El precizează că întâlnirea nu s-a încheiat cu vreun acord de cote între cele două ţări:
"A fost vorba de o primire de curtuoazie în timpul căreia au fost abordate mai multe subiecte, în special locurile de muncă din Pakistan din punctul de vedere al interesului său pentru reglementarea şi îmbunătăţirea exportului de mână de lucru şi respectarea legislaţiei. Binevoiţi să notaţi că discuţiile nu priveau fixarea de cote sau cifre pentru un eventual export de mână de lucru originară din Pakistan, nici vreun alt plan de acţiune concret pentru a o face".
Comunicatul aminteşte că, "conform legislaţiei în vigoare, anume decizia guvernului nº 34/2019, contingentul alocat muncitorilor extracomunitari pentru anunl 2019 la nivel naţional este de 20.000".
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News