Lege pentru încurajarea întoarcerii românilor din străinătate: Bilete de călătorie gratuite, ajutor echivalent a trei salarii, burse pentru copii

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Camera Deputaților din Parlamentul României (Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea)
Camera Deputaților din Parlamentul României (Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Un senator PNL propune o serie de măsuri pentru repatrierea românilor plecați să lucreze în străinătate.

Facilităţi fiscale pentru antreprenorii români din străinătate, clase pregătitoare pentru copiii născuţi în afara graniţelor, burse de studiu pentru elevii din diaspora se numără printre măsurile care vor fi incluse într-o propunere legislativă menită să susţină întoarcerea în ţară şi integrarea românilor plecaţi în străinătate.

Iniţiatorul propunerii legislative, care va fi introdusă în circuitul parlamentar până la sfârşitul actualei sesiuni, este senatorul PNL Mihăiţă Dohotar.

Se propun şi facilităţi vamale pentru românii care doresc să revină în România prin punerea la dispoziţie a unui container pentru mutarea obiectelor personale, consultanţă privind procedura şi condiţiile de transport ale acestora, simplificarea procedurilor vamale pentru revenirea cât mai rapidă acasă, patru bilete gratuite de călătorie la repatriere pentru transport aerian/feroviar la distanţe de peste 2.000 km.

Cei interesaţi de repatriere vor primi un ajutor financiar, echivalentul unui salariu mediu net/lunar, pentru o perioadă de trei luni, şi se mai are în vedere asigurarea gratuită a asistenţei medicale în primul an de la revenirea în ţară.

Senatorul PNL de diaspora mai propune acces prioritar la Programul "Prima investiţie" pentru oricare român din străinătate care are un capital de cel puţin 250.000 euro şi care investeşte în industria românească, cu precădere în industria prelucrătoare sau în cercetare, autorităţile centrale urmând să dubleze suma investită.

"Trebuie să-i susţinem pe românii plecaţi să se întoarcă acasă. Ţara noastră pierde un milion de români la fiecare 10 ani. Conform MAE, în 2021, peste 5,7 milioane de români locuiau cu acte în străinătate. Dintre aceştia, majoritatea trăiesc în Italia, Spania, Marea Britanie, Germania şi SUA. Avem nevoie de fiecare român pentru a construi un viitor mai bun şi mai prosper în ţara noastră. Este imperativ să ne concentrăm eforturile pe sprijinirea şi facilitarea întoarcerii românilor din diaspora. Dacă va exista însă voinţă politică vor exista şi soluţii care să îi aducă pe români în ţară. Printre acestea se disting stimularea antreprenoriatului, asigurarea unor locuri de muncă bine plătite pentru forţa de muncă calificată, facilitarea accesului la procesul decizional şi la implicarea civică", a afirmat Mihăiţă Dohotar, pentru Agerpres.  

România, o țară depopulată

 

În ultimii 30 de ani, milioane de români au părăsit țara pentru condiții mai bune de trai. Aproximativ 50.000 de români au emigrat definitiv din România în 2022, conform datelor publicate de INS, aceasta fiind cea mai mare valoare a migrației externe definitive care s-a înregistrat în ultimii 30 de ani în România. De asemenea, cifrele oficiale furnizate de MAE arată că în diaspora sunt 5.7 milioane de români, însă neoficial există cel puțin 8 milioane.

Există numeroase motive pentru care românii, în special tinerii români aleg să plece în străinătate. Sistemul de învățământ din România reprezintă unul dintre principalele motive care stă la baza deciziei de a părăsi țara. Majoritatea tinerilor români doresc să urmeze programe de studii superioare mai bune, să obțină calificări și specializări în domeniile în care vor activa și să se implice în cercetare și dezvoltare. Numărul tinerilor români care aleg să studieze în străinătate continuă să crească de la an la an. Aproximativ 40.000 de tineri români au plecat să studieze în străinătate, potrivit datelor UNESCO. Marea Britanie, Olanda, Spania, Belgia, Germania, Franța și Italia, se numără în topul destinațiilor de studii pentru tinerii români.

În plus, un alt motiv pentru care românii aleg să plece în diaspora este reprezentant de oportunitățile oferite după absolvirea studiilor. În momentul de față, tinerii români sunt în căutare de oportunități de muncă, carieră și dezvoltare profesională, pe care le găsesc în alte țări. Cei mai mulți dintre tinerii români se confruntă cu salarii mici în România, iar în alte țări pot găsi mai ușor un loc de muncă bine plătit și condiții de trai mai bune.

Autoritățile române, prin instituțiile sale, centrale sau locale, depun eforturi constante pentru a-i readuce în România pe românii din Diaspora sau pentru a le face viața mai ușoară acolo unde sunt ei. Eforturile sunt concretizate în: acte normative, decizii locale-punctuale, programe, vizite de lucru, finanțări consistente, facilități fiscale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel