Legea Anastasia, adoptată: Șoferii drogați sau băuți la volan, care comit accidente mortale, merg direct la închisoare

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Proiectul legislativ care prevede ca şoferii băuţi, drogaţi sau fără permis, care au generat un accident rutier mortal, să fie pedepsiţi cu închisoare a fost adoptat în Parlement și urmează să ajungă la președintele României pentru promulgare.  

Inițiativa senatorului social-democrat Robert Cazanciuc, cunoscută ca Legea Anastasia, este în memoria fetiţei de patru ani care a fost omorâtă de o şoferiţă fără permis, anul trecut, chiar de Ziua Copilului. Legea a ajuns astăzi la votul final, în Camera Deputaţilor, urmând să fie trimisă președintelui României pentru promulgare.

Proiectul de lege iniţiat prevede ca şoferii care conduc beţi, drogaţi sau fără permis şi provoacă accidente să ajungă direct la închisoare şi să nu mai primească pedepse cu suspendare.

Asta în contextul în care în peste 90% din cazuri, judecătorii dau pentru ucidere din culpă pedepse de până în 3 ani, ceea ce înseamnă automat suspendarea executării.

Proiectul a fost dezbătut în plenul Camerei Deputaţilor şi votat astăzi, 28 iunie.

Înițiat de senatorul PSD, Robert Cazanciuc, documentul prevede că, în astfel de cazuri, instanțele nu vor mai putea pronunța suspendarea executării pedepsei.

„Să nu ne gândim la cei care beau și se urcă la volan, ci la familiile victimelor care de 5 ani de zile fac ca România să fie pe primul loc în Europa la numărul de morți în accidente rutiere”, a declarat Robert Cazanciuc.

Prevenția are un rol important pentru evitarea unor tragedii pe șosele, atrage atenția deputatul UDMR, Benedek Zakariás, potrivit Rador.

„Când facem astfel de propuneri legislative, când mărim aceste sancțiuni, uităm tot timpul de o problemă: lipsa prevenției. Nu există nici măcar ca secțiune sau ca în articol să dispună să discute, să vorbească despre prevenție în Codul Rutier”, spune Benedek Zakariás.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel