Legea încălzirii, adoptată în Germania: Sistemele de termoficare trebuie înlocuite; amenzi de 50.000 euro pentru cine nu se conformează

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Bundestagul a adoptat vineri, 8 septembrie, controversata lege a încălzirii. La sfârșitul lunii septembrie, legea mai trebuie să treacă de Bundesrat. 

Conform planurilor din noua lege a încălzirii, sistemele de încălzire cu petrol sau gaz pur vor fi interzise din 2024. Ce alternative vor mai putea instala proprietarii?

În perioada premergătoare, au avut loc dezbateri aprinse cu privire la controversata lege a încălzirii: printre altele, landurile federale au cerut ca începerea aplicării legii să fie amânată din 2024 în 2027. Dar acum este clar că, pe termen lung, încălzirea cu petrol și gaz va fi eliminată treptat. Interdicția nu înseamnă că sistemele de încălzire intacte trebuie să fie îndepărtate. Dar încălzirea cu energii regenerabile este o componentă importantă. Așadar, ce variante vor fi permise în viitor pentru proprietari ca alternativă la încălzirea cu gaz?


Pompă de căldură, încălzire cu gaze naturale și peleți

 


Pompă de căldură, gaz sau peleți? Vă puteți încălzi în moduri diferite. Din 2024, însă, vor exista restricții.

Mai devreme sau mai târziu, mulți proprietari din Germania vor trebui să spună adio sistemelor de încălzire convenționale bazate pe combustibili fosili. Indiferent dacă vor decide să se convertească la o pompă de căldură sau la o altă alternativă. Deși interdicția generală privind sistemele de încălzire cu petrol și gaz și obligația directă pentru pompele de căldură au fost ridicate, componenta de bază rămâne: În conformitate cu GEG (Legea privind energia în construcții), începând cu 2024, sistemele de încălzire nou instalate trebuie să fie alimentate în proporție de 65 % cu energie regenerabilă.

Proprietarii au opțiunea de a implementa soluții individuale. Aceștia pot fie să dovedească matematic ponderea energiilor regenerabile (cel puțin 65 %), fie să aleagă dintre diferitele opțiuni prevăzute de lege pentru a îndeplini cerința de generare a cel puțin 65 % de energie termică din surse regenerabile.

Există numeroase alternative la încălzirea cu petrol și gaz, acestea fiind:

racordarea la o rețea de încălzire

o pompă de căldură electrică

încălzirea directă cu energie electrică

încălzirea hibridă (combinație de încălzire regenerabilă și cazan pe gaz sau pe petrol)

un sistem de încălzire bazat pe energie termică solară

un sistem de încălzire pe gaz "H2-ready", adică un sistem de încălzire care poate fi transformat în 100 % hidrogen (numai în anumite condiții)

un sistem de încălzire pe biomasă, încălzire pe gaz care utilizează în mod demonstrabil gaze regenerabile (biometan, gaz lichid biogenic sau hidrogen) (există diferențe în funcție de statutul planificării municipale a încălzirii)

încălzirea cu peleți, planul inițial de a permite încălzirea cu peleți doar în anumite condiții și în clădirile existente a fost anulat.

În cazul clădirilor existente, sunt disponibile și următoarele sisteme pentru selecție:

Sisteme de încălzire pe biomasă:

Cazane de gazeificare a buștenilor de lemn

Încălzire cu așchii de lemn

Sobe cu șemineu de teracotă

Sisteme de încălzire pe gaz care utilizează în mod demonstrabil gaze regenerabile - biometan, gaz petrolier lichefiat biogenic sau hidrogen.

 

În plus, amenzile urmează să fie ajustate în 2024. Deja acum, se aplică sancțiuni proprietarilor de sisteme de încălzire - de exemplu, dacă nu respectă obligația de a înlocui sistemul după 30 de ani. Cu toate acestea, amenzile au fost majorate în continuare. Mai exact, sunt de așteptat amenzi cuprinse între 5.000 de euro și 50.000 de euro - în funcție de încălcare. Ignorarea inspecției pompei de căldură urmează să fie sancționată cu o amendă de 5000 de euro.

Proprietarii de locuințe care au o pompă de căldură (foto de arhivă) ar putea, de asemenea, să se confrunte cu amenzi începând cu 2024 - de exemplu, dacă inspecția nu este luată în considerare.

Proprietarii de locuințe cu o pompă de căldură (foto de arhivă) ar putea, de asemenea, să se confrunte cu amenzi din 2024 - de exemplu, dacă inspecția este ignorată.

Noi amenzi începând din 2024: de la 5.000 la 50.000 de euro 

 


Doar 10.000 de euro vor fi posibile pentru o inspecție la încălzire care nu este efectuată la timp. Amenda maximă de 50.000 de euro va fi aplicată pentru cele mai grave infracțiuni. Potrivit informațiilor celor două portaluri pentru consumatori, printre acestea se numără plafoanele neizolate ale podelelor din clădirile noi sau sistemele de încălzire dăunătoare mediului - care continuă să fie exploatate în ciuda interdicției. În cazul clădirilor cu sisteme de încălzire vechi, inspecțiile vor fi preluate de către coșarii de fum. Prin urmare, Asociația coșarilor face o recomandare clară.

Nerespectarea obligației de înlocuire a sistemelor de încălzire după 30 de ani - Între 5.000 și 50.000 de euro
Nerespectarea inspecției la pompele de căldură - 5000 de euro
Neefectuarea la timp a unei inspecții la încălzire - 10.000 de euro
Încălcări grave, cum ar fi neizolarea tavanelor etajelor sau utilizarea unor sisteme de încălzire dăunătoare mediului - 50.000 de euro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel