În vederea legii răspunderii civile a magistraților, s-ar dori ca aceștia să fie direct răspunzători pentru erorile judiciare - în timp ce astăzi statul este cel care îl despăgubește pe cetățeanul care a suferit un prejudiciu nedrept. Curtea Constituțională a declarat însă întrebarea pentru referendum ca fiind inadmisibilă. Nici legalizarea canabisului, așa cum a fost formulată, nu a fost acceptată pentru referendum pentru că formularea era prea generală și se referea la "substanțele narcotice".
În timpul conferinței de presă de ieri, președintele Curții Constituționale din Italia, Giuliano Amato, nu a scutit Senatul și Camera Deputaților de critici:
"Se poate - a spus el - că sunt prea ocupați cu problemele economice", dar poate că Parlamentul nu dedică "suficient timp" pentru a încerca să găsească o "soluție" la "conflictele de valori", a subliniat președintele Curții Constituționale. "Este crucial ca în Parlament să se înțeleagă că, dacă aceste probleme ies de pe traiectoria normală pot alimenta tensiuni în societate" , a mai adăugat el.
Cinci întrebări pentru referendum au primit undă verde din partea Curții
Cele cinci întrebări care au primit undă verde din partea Curții Constituționale vor fi supuse la vot într-o zi de duminică, undeva între 15 aprilie și 15 iunie. Acum, noua bătălie va fi pe tema cvorumului. Pentru a fi considerat valid, referendumurile trebuie să întrunească 50% plus unu din numărul celor cu drept de vot.
Am declarat în repetate rânduri că Legea Severino este constituțională",(care permite neelegibilitatea persoanelor condamnate la referendum) a declarat Amato," dar nu pot spune că normele sale sunt constituționale. Dacă un comitet de promotori sau consiliile regionale spun "vrem ca un organ electoral să se exprime", eu zic să se facă acest lucru.
Antonio Decaro, președintele Anci, este mulțumit: „Noi, primarii, am cerut întotdeauna o schimbare a legii, pentru că suntem singura figură instituțională care este suspendată timp de 18 luni fără o sentință definitivă", a spus el. Chiar și pentru infracțiuni, cum ar fi abuzul în serviciu, în care primarii "se angajează cu ușurință și în final, în marea majoritate a cazurilor, sunt achitați.
Se cere eliminarea neeligibilității de a candida a persoanelor care au fost condamnate de mai multe ori
Fostul procuror Nello Rossi avertizează că întrebarea cere și eliminarea neeligibilității de a candida a persoanelor care au fost condamnate definitiv pentru mafie, terorism, corupție și alte infracțiuni grave: pe scurt, persoane "multicondamnate" ar putea intra în Parlament.
De asemenea, el aduce în vederea oamenilor și riscurilor unui alt referendum aprobat de Curtea Constituțională. Mai exact, reducerea sferei infracțiunilor pentru care este permisă aplicarea măsurilor preventive și a arestului preventiv: "escrocii în serie ai bătrânei doamne, hackerii și spărgătorii profesioniști de bănci vor rămâne liberi și în acțiune până la condamnări definitive", a declarat Nello Rossi.
Tot pe tema justiției, este și referendumul privind separarea funcțiilor de judecată și de anchetă, adică între judecători și procurori. Mai precis, este vorba de întrebarea care vizează abrogarea obligativității ca un magistrat să strângă cel puțin 25 de semnături pentru a candida la CSM și la cea care vrea să permită votul avocaților care fac parte din Consiliile Judiciare și asupra evaluărilor de profesionalism ale magistraților.
„Păcat că referendumul nu a fost pe tema eutanasiei, ci pe cea a uciderii persoanelor consimțite”
Aceasta a fost declarația de la conferința de presă de ieri, a lui Amato. Politicianul a fost clar atunci când a comentat hotărârea de inadmisibilitate a referendumului privind eutanasia legală.
„Decizia a fost luată pe baza criteriilor prevăzute în Constituție. Eu sunt mult mai puțin politic decât el, ar trebui să știe asta", a spus Amato ca răspuns la o întrebare referitoare la declarațiile făcute de Marco Cappato, promotorul referendumului privind eutanasia, care a făcut referire la o "decizie politică" a Curții Constituționale.
"A spune că această instanță a fost rău dispusă înseamnă a spune ceva rău pe care Cappato ar fi putut să și-l cruțe, ar fi fost mai bine să se întrebe ce face, având în vedere că întrebarea nu se referea la eutanasie, ci la uciderea unei persoane consimțite. Președintele a explicat, de asemenea, respingerea referendumului privind cultivarea canabisului. "S-a făcut referire și la drogurile tari". El a explicat o eroare flagrantă în întrebare - care se referea la un tabel nu la canabis, ci la alte droguri - "în absența căreia referendumul ar fi fost cu siguranță admis", a spus Amato.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News