La acest demers de limitare a puterii președintelui s-a raliat și UDMR.
Miza legii este una mult mai mare. Schimbarea legii referendumului a plecat de la o decizie a Curții Constituționale. Acesta a hotărât că data referendumului de reviziure a Constituției nu poate fi stabilită prin Hotărâre de guvern. Parlamentarii au schimbat textul legii astfel încât referendumul să aibă loc în ultima duminică din perioada de 30 de zile de după adoptarea inițiativei de modificare a Constituției.
Coaliția majoritară a profitat și l-a eliminat pe președinte din procedura referendumului. Schimbarea este importantă, în contextul în care PSD și aliații săi pregătesc un referendum pentru familia tradițională. De altfel, Liviu Dragnea a anunțat deja un miting uriaș, de 1 milion de oameni, pentru a susține demersul de modificare a Constituției. PSD speră să își consolideze susținerea electorală, asociiindu-se cu Coaliția pentru Familie, care a strâns 3 milioane de semnături pentru modificarea Constituției. Validarea referendumului susținut de PSD ar da un impuls electoral coaliției de guvernare.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că nu va promulga Legea referendumului, aşa cum a ajuns în prezent la Administraţia Prezidenţială, precizând că intenţionează să sesizeze CCR. Trimiterea legii la CCR ar putea împinge data referendumului în lunile de iarnă, când mobilizarea la urne este mai dificilă, sau chiar anul viitor, când apare riscul folosirii temei în campania pentru europarlamentare sau prezidențiale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News