Legenda Mărțișorului: Tradiție, semnificație și mesaje frumoase de 1 martie

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Legenda Mărțișorului: Tradiție, semnificație și mesaje frumoase de 1 martie
Legenda Mărțișorului: Tradiție, semnificație și mesaje frumoase de 1 martie

Mărțișorul este o tradiție populară românească ce marchează venirea primăverii și este celebrată în fiecare an pe data de 1 martie. Această sărbătoare este una dintre cele mai vechi și mai iubite tradiții din România, având origini antice și fiind păstrată cu sfințenie de-a lungul timpului.

Legenda mărțișorului are mai multe variante, dar una dintre cele mai cunoscute spune că Mărțișorul își trage numele de la legătura sa cu zeița romano-dacică a primăverii și a renașterii naturii, Marta sau Martis. Potrivit tradiției, în fiecare an, în timpul echinocțiului de primăvară, Marta coboară pe Pământ pentru a readuce viață și culoare naturii. Pentru a o întâmpina și a-i mulțumi pentru darurile aduse, oamenii purtau o mică panglică albă și roșie, simbolizând puritatea și fertilitatea.

 

Legenda Mărțișorului

 

O altă legendă asociază mărțișorul cu Baba Dochia, o femeie din timpuri străvechi, care avea o fiică vitregă pe care nu o iubea. Într-o zi de iarnă grea, Baba Dochia a trimis-o pe fiica sa la râu să spele o haină murdară, sperând că nu va reuși. Fiica a început să plângă și, în timp ce încerca să spele haina, a apărut un bărbat tânăr numit Mărțișor. Acesta i-a spus că posedă puteri magice și i-a oferit o floare roșie și albă, cerându-i să spele din nou haina.

Când fiica s-a întors acasă, haina era curată ca zăpada, iar pe cap purta floarea. Uimită, Baba Dochia a întrebat-o de unde are floarea apoi a urcat pe munte să verifice dacă a venit primăvara, luând cu ea oile și cele 12 cojoace. Acolo, a găsit un ban turcesc și a făcut o bortă, apărând astfel obiceiul mărțișorului. Baba Dochia a început să renunțe treptat la câte un cojoc, iar când nu mai avea niciunul, a venit iarna peste ea și oile sale, transformându-le în stânci.

Astăzi, mărțișorul este considerat un simbol al speranței, al începuturilor noi și al dragostei. De obicei, este confecționat dintr-un șnur alb și unul roșu, dar există și alte variante, incluzând diverse modele și ornamente. Mărțișorul este purtat la piept sau la încheietura mâinii timp de o lună întreagă, ca un talisman pentru noroc și sănătate.

 

Mesaje frumoase de 1 martie

 

Pe lângă aspectul său simbolic, mărțișorul este însoțit adesea de mesaje frumoase, transmise între prieteni, familie sau colegi, cu ocazia începutului primăverii. Iată câteva exemple de mesaje de 1 martie:

"La mulți ani de Mărțișor! Îți ofer în dar un buchețel de ghiocei. Fie ca primăvara să-ți aducă bucurie, sănătate și noroc în fiecare zi a anului!"

"Cu dragoste și prietenie, îți trimit acest mărțișor ca simbol al speranței. Să ai parte de o primăvară minunată și să înflorești precum natura!"

"Mărțișorul este o amintire a iernii care se duce și a primăverii care vine. Să te însoțească mereu cu bucurie și optimism!"

"Fie ca mărțișorul nostru să-ți aducă zâmbete, sănătate și împliniri în această primăvară minunată. La mulți ani frumoși!"

"Primăvara este timpul regăsirii, al culorilor vii și al speranței nestăvilite. Sărbătorim împreună venirea ei cu un simpatic buchețel de ghiocei, care reprezintă fragilitatea vieții"

Aceste mesaje, împreună cu mărțișorul, transmit cele mai bune gânduri și urări către cei dragi, în timp ce sărbătorim frumusețea și prospețimea primăverii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel