După o discuție la care a participat și șeful statului, liderii PNL au anunțat că vor să abroge recursul compensatoriu, prin care au fost eliberați înainte de termen zeci de mii de deținuți.
De asemenea, vor să amâne pensionarea anticipată a magistraților, o măsură la fel de contestată, pentru că sistemul de justiție ar rămâne fără judecători și procurori.
Ludovic Orban vrea să își angajeze răspunderea pentru aceste măsuri, decizie ce poate fi contestată însă de opoziție prin moțiune de cenzură.
Iohannis a trasat directive
Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit luni dimineață cu liberalii și a trasat directive.
„Toate vor fi rezolvate la momentul oportun, dar acum, în primă fază, am avut rugămintea și cred că rezolvăm cel mai urgent, bugetul pentru 2020, după aceea ne gândim și la celelalte chestiuni care sunt foarte importante”, a spus Klaus Iohannis.
Liberalii susțin că sunt gata, ca în maximum o săptămână să își asume răspunderea în Parlament cu un pachet de legi referitoare la sistemul judiciar, relatează Știrile PRO TV. Cea mai așteptată modificare ar fi abrogarea legii recursului compensatoriu, o măsură care a permis în doar doi ani eliberarea înainte de termen a zeci de mii de condamnați, mulți dintre ei extrem de violenți.
La fiecare 30 de zile executate, condamnații obțin câte 6 zile de libertate, așa că mulți și-au scurtat detenția cu sute de zile. Dar social-democrații ar putea să le dejoace planul celor de la PNL și iau în calcul să abroge legea, în urma unei inițiative mai vechi a USR. Mai mult, cer și ei acum abrogarea măsurii în parlament.
„În cazul în care Parlamentul nu votează proiectul de lege cu recursul compensatoriu, îl vom include în proiectul pe care ne angajăm răspunderea”, a spus Orban.
Specialiștii avertizează
Specialiștii avertizează că legea recursului compensatoriu va continua să producă efecte și după aborgarea ei, iar deținuții vor putea ieși din închisori mult mai devreme și asta pentru că dreptul penal românesc respectă cu sfințenie principiul legii penale mai favorabile și el poate fi invocat de orice condamnat aflat în spatele gratiilor.
Din pachetul legislativ asumat de liberali vor lipsi însă modificările ce vizează controversată secție de investigare a infracțiunilor din justiție. Ministerul Justiției așteaptă punctul de vedere al tuturor magistraților. În plus, pensionarea anticipată a magistraților după doar 20 de ani de activitate ar putea fi amânată din nou. Dacă ar intra în vigoare din ianuarie, mii de procurori și judecători ar putea pleca din sistem, iar anchetele și procesele ar intra într-un blocaj fără precedent.
Pasul următor, organizarea alegerilor anticipate
„Să nu vă culcați pe ureche”, le-ar fi spus președintele liberalilor, după ce i-a felicitat pentru rezultatele din alegerile prezidențiale. L-a avertizat să nu subestimeze PSD-ul și să își facă un obiectiv din preluarea șefiilor celor două camere. Pasul următor ar fi organizarea alegerilor anticipate.
Pe de altă parte, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, se laudă că va face curățenie în partid. Deranjați de o afirmație a liderului de la Giurgiu, social-democrații vor să-l sancționeze pe Niculae Bădălău. Acesta a spus într-o conferință că în diaspora sunt 700.000 de români cu acte legale, restul, până la trei sau cinci milioane sunt „fetele alea de le duc ăștia ilegal".
Liderii PSD vor să-l suspende pe Bădălău din partid timp de un an sau să-l excludă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News