Este vorba de primul summit fizic de la izbucnirea, în martie, a pandemiei de coronavirus care a făcut ca economia UE să cadă într-o recesiune istorică, în special în urma lunilor de izolare.
Un summit virtual care a avut loc săptămâna trecută a evidenţiat divergenţele între liderii care îşi doresc totuşi o adoptare până la sfârşitul lunii iulie a acestui plan de relansare fără precedent, în valoare de 750 de miliarde de euro. Această propunere a Comisiei Europene este sprijinită prin bugetul pe termen lung al Uniunii Europene (2021-2027), în valoare de 1.100 de miliarde de euro.
Suma de 750 de miliarde de euro, un amestec de subvenţii (nerambursabile) şi de împrumuturi, ar fi pentru prima dată împrumutată în numele UE de pe pieţe, spărgând astfel tabuul datoriei comune. Pentru a ajunge la un compromis, va trebui în special să fie depăşite reticenţele celor patru ţări 'frugale' (Olanda, Austria, Suedia, Danemarca), extrem de rezervate în privinţa acestui plan de care vor beneficia în primul rând ţările din Sud, cele mai afectate de pandemie.
Cele 27 de state membre sunt divizate asupra parametrilor - suma globală, criteriile de atribuţie (în special rata şomajului), repartiţia între împrumuturi şi subvenţii -, iar un acord ar trebui să facă obiectul unor lungi negocieri. Charles Michel ar urma să prezinte până la summit o propunere care să facă sinteza acestor consultări cu cei 27 de lideri europeni.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News