lie Bolojan, despre aderarea României la OCDE: "O ancoră pentru modernizarea în continuare a țării"

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele interimar Ilie Bolojan spune că calitatea de membru al OCDE va fi o ancoră pentru modernizarea în continuare a României.

Calitatea de membru al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) va fi o ancoră pentru dezvoltarea în continuare a României, a declarat preşedintele interimar Ilie Bolojan, miercuri, la conferinţa "România şi OCDE - Principalul proiect de ţară după NATO, UE şi Schengen", organizată la Palatul Cotroceni.

"Cred că această calitate de membru al acestei organizaţii va fi o ancoră pentru modernizarea în continuare a ţării noastre, pentru întărirea poziţiei sale în rândul în democraţiilor, pentru o economie deschisă, toate acestea reflectându-se în câştiguri şi beneficii pentru toţi românii. Şi cred că printre avantajele accederii la această organizaţie înseamnă şi un plus de atracţie pentru investiţii în România, înseamnă o consolidare a poziţiei ţării noastre în raport cu instituţiile internaţionale, acces la o vastă expertiză de specialitate în preluarea unor politici publice cât mai bune, care să ne permită ca din Bucureşti şi până la marginea ţării să putem crea condiţii de dezvoltare. Credem în colaborarea dintre state şi o considerăm esenţială în politica noastră externă şi cred că şi noi am putea să contribuim după ce vom deveni membri ai OCDE la îmbogăţirea activităţii acestei organizaţii şi la consolidarea ei la nivel global", a spus Bolojan.

Ilie Bolojan a vorbit despre aderarea României la OCDE



Preşedintele interimar a afirmat că "nu un preşedinte sau un guvern schimbă o ţară, ci oamenii din acea ţară, companiile care investesc".

"Dar e adevărat că guvernările şi administraţia creează condiţiile, un context pentru ca oamenii din ţara noastră să-şi pună în valoare talentele, creativitatea şi pentru ca firmele şi oamenii de afaceri să poată să facă afaceri performante şi să poată prospera şi la rândul lor să creeze dezvoltare şi prosperitate în jurul lor. (...) Simbolic, cred că putem să ne adunăm eforturile, atât cei care suntem în administraţie, cât şi cei care participă pe fond la acest proces pentru a avea în perioada următoare reglementări mai bune, care să creeze condiţii mai bune de dezvoltare, pentru ca oamenii să ia decizii corecte, să facem tot ce ţine de noi pentru a avea o guvernare cât mai bună, pentru a accesa fondurile europene, pentru a ţine deficitele sub control, pentru a crea condiţii în care munca şi performanţa să fie premiate, iar lipsa de performanţă să fie descurajată şi în felul acesta dumneavoastră, cei care duceţi România în spate, românii şi companiile care au investit în România veţi putea într-adevăr că creaţi plus valoare şi aceste condiţii pentru o viaţă mai bună în ţara noastră", a adăugat Bolojan.

El a subliniat importanţa valorificării oportunităţilor pe care le oferă aderarea României la OCDE, respectiv mai multe investiţii, administraţie mai performantă şi o Românie mai puternică în lume.

Ce este OCDE

 

OCDE, sau Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, este o organizație internațională care reunește 38 de țări membre. Scopul său principal este de a promova politici care să îmbunătățească bunăstarea economică și socială a oamenilor din întreaga lume. Organizația oferă un forum în care guvernele pot colabora pentru a împărtăși experiențe, a identifica bune practici și a coordona politici interne și internaționale. OCDE se concentrează pe o gamă largă de probleme economice și sociale, inclusiv creștere economică, ocuparea forței de muncă, educație, mediu, sănătate, inovare și comerț.

A fost fondată în 1961, succedând Organizației pentru Cooperare Economică Europeană (OCEE), care a fost creată pentru a administra Planul Marshall pentru reconstrucția Europei după cel de-al Doilea Război Mondial. OCDE efectuează cercetări și analize economice și sociale, publicând rapoarte și statistici care oferă informații valoroase pentru factorii de decizie politică. Organizația elaborează standarde și recomandări în diverse domenii, inclusiv fiscalitate, guvernanță corporativă și mediu. Facilitează dialogul și cooperarea între guverne, întreprinderi și alte părți interesate.

Membrii OCDE sunt în principal țări dezvoltate, cu economii de piață. OCDE joacă un rol important în modelarea politicilor economice și sociale la nivel global, iar recomandările și standardele sale sunt adesea adoptate de guverne și organizații internaționale. În esență, OCDE este un centru de expertiză și un forum de dialog care contribuie la promovarea creșterii economice durabile și a dezvoltării sociale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel