Liga Studenților spune ca "Universitatea trebuie să ignore avizul Ministerului, să trasmită Carta în forma dorită de Senatul Universitar, să acționeze în instanță Ministerul la Curtea de Apel Iași cu o acțiune în obligația de a emite act administrativ în baza Legii 554/2004 și să ceară instanței să oblige Ministerul Educației Naționale să emită un aviz pozitiv".
De asemenea, studenții propun Senatului Universitar o modificare a contractului de management cu rectorul-ales, Tudorel Toader, în sensul inserării unor obligații suplimentare pentru rector, de natură morală și etică.
"Lipsa acordului domnului Toader în acceptarea acestui act adițional va fi o dovadă de rea-credință din partea acestuia și a lipsei de respect pentru comunitatea academică".
"La data de 27 septembrie a.c., Senatul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a adoptat noua Cartă universitară, inclusiv un amendament la procedura de demitere a rectorului, propus de către studenți, adoptat cu o majoritate de 38 de voturi pentru, 4 voturi împotrivă și 9 abțineri, prin care rectorul poate fi demis nu doar pentru încălcarea obligațiilor manageriale, ci inclusiv pentru încălcarea normelor de etică academică sau prejudicierea imaginii universității.
Carta a fost transmisă către Ministerul Educației Naționale (MEN) pentru avizare, însă a primit aviz negativ. În lipsa unui aviz pozitiv, aceasta nu poate intra în vigoare.
Reprezentanții MEN susțin că Tudorel Toader este de fapt rectorul în exercițiu al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și că acesta ar fi trebuit să semneze Carta și să reprezinte instituția în raport cu Ministerul, deși Toader este suspendat din funcția de rector din februarie 2017, de când a preluat postul de ministru.
Ministerul (MEN) vrea să elimine posibilitatea ca Toader să fie demis din funcția de rector.
Totodată, Liga Studenților (LS IAȘI) îi pune în vedere domnului Tudorel Toader că ar fi cu totul necinstit dacă, ca principiu, pentru demiterea sa din funcția de rector nu ar fi aplicabilă o procedură votată pe perioada exercitării mandatului, dar în schimb a fost perfect aplicabilă procedura modificată de revocare a procurorilor de rang înalt, care a determinat revocarea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi, și inițierea procedurii de revocare a procurorului general al României, Augustin Lazăr.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News