În sectorul serviciilor este cea mai mare penurie, cel mai mult fiind afectat estul Germaniei, în Hesse, Renania-Palatinat și Saarland, pe de altă parte, situația este mai favorabilă. Companiile mari suferă mai mult decât cele mai mici. În general, peste 42% dintre companiile chestionate s-au plâns de lipsa de muncitori calificați. Aproximativ trei sferturi dintre consilierii juridici și fiscali raportează o lipsă de muncitori calificați.
Potrivit studiului KfW, ca urmare criza energetică și războiul din Ucraina au atenuat, temporar, problema muncitorilor calificați. Pe termen lung, în ciuda crizei COVID și a consecințelor războiului din Ucraina, situația este mult mai tensionată decât era în 2021, relatează insuedthueringen.de.
„Chiar dacă numărul companiilor, care își văd activitățile comerciale îngreunate de lipsa de muncitori calificați, a scăzut, situația rămâne aceeași: deficitul de muncitori calificați încă afectează o mare parte a economiei în Germania”, a declarat economistul șef al KfW, Fritzi Koehler-Geib.
În prezent, este de așteptat ca economia să își revină treptat din șocul prețurilor pe parcursul anului. „Lipsa de muncitori calificați este probabil să crească din nou la sfârșitul anului, dacă redresarea continuă”, a subliniat Köhler-Geib.
Este nevoie să se abordeze deficitul de lucrători calificați prin creșterea productivității, prin mobilizarea șomerilor în Germania și prin imigrare direcționată. Barometrul muncii calificate KfW este publicat de două ori pe an, la vara și toamna.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News