Toamna aceasta, prețurile de pe rafturile magazinelor vor crește, iar multe produse vor proveni din import. Seceta din acest an a afectat grav peste 2 milioane de hectare, în special culturile de porumb, determinând o scădere de 30% a producției față de anul trecut. Aceste pierderi vor influența prețul alimentelor de bază.
Producătorii de carne de pui au anunțat deja o majorare de 5% a prețului pentru caserole, justificând scumpirea prin costurile ridicate ale furajelor, afectate de secetă. De asemenea, făina de mălai și uleiul vor înregistra scumpiri, specialiștii estimând o creștere de până la 10% pentru ulei în perioada următoare.
Producția de cartofi a fost și ea grav afectată, fiind cu 40% mai mică față de anul trecut, ceea ce va duce la o scumpire de 20% a cartofilor românești. Probleme similare se resimt și în alte țări europene, precum Germania, Olanda și Belgia, unde cartofii importați ar putea fi mai scumpi cu până la 30% în toamnă, scrie Antena 3 CNN.
Efectele secetei se resimt și în sectoarele zootehnice, unde pesta porcină și gripa aviară au provocat pierderi semnificative. În prezent, doar 10% din carnea de porc din magazine este produsă local, restul fiind importată, comparativ cu 70% în urmă cu un deceniu. Situația este similară și în sectorul cărnii de pui, afectat de gripa aviară.
România continuă să importe cantități mari de legume și fructe din țări precum Olanda, Turcia și Egipt. În primele șase luni ale acestui an, valoarea importurilor alimentare a ajuns la 5 miliarde de euro, aproape dublu față de primele trei luni ale anului.
Pe lângă alimente, în iunie 2024, conform datelor recent publicate de Institutul Național de Statistică (INS), serviciile poștale, medicamentele și detergenții au înregistrat cele mai semnificative creșteri de prețuri comparativ cu aceeași lună a anului precedent.
Prețurile serviciilor poștale au crescut cu 26,56%, medicamentele au înregistrat o creștere de 23,96%, iar detergenții au devenit mai scumpi cu 21,96%. În același timp, mărfurile alimentare au înregistrat o creștere medie de 1,10% față de iunie 2023. Creșterile cele mai semnificative au fost înregistrate la conservele din fructe, cu 9,76%, și la vin, cu 8,04%.
Pe de altă parte, s-au înregistrat ieftiniri notabile la făină (-32,09%), produsele de morărit (-29,62%) și la mălai (-26,27%).
Comparativ cu luna mai 2024, cele mai semnificative creșteri de prețuri au fost înregistrate la margarină (0,77%), brânza de oaie (telemea) (0,72%) și conservele din fructe (0,54%). În schimb, cartofii au înregistrat o scădere de preț cu 5,76%, iar alte legume și conserve de legume au fost mai ieftine cu 4,4% și respectiv 3,96%.
În ceea ce privește mărfurile nealimentare, în iunie 2024 comparativ cu iunie 2023, cele mai mari creșteri de prețuri au fost la medicamente (23,96%), detergenți (21,96%) și articole medicale (19,96%). În același timp, prețurile gazelor au scăzut cu 10,35%, energia electrică cu 4,76%, iar energia termică cu 0,9%. Citește în continuare AICi.
--------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News