Lista completă a țărilor din Europa care au înăsprit restricțiile. Austria intră în lockdown total, iar Germania nu exclude o nouă carantină

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Tot mai multe țări din Europa au adoptat restricții severe pentru persoanele nevaccinate, odată cu creșterea cazurilor de Covid-19. 

Austria intră în lockdown total

Austria va deveni prima țară din Europa de Vest care va reintroduce lockdown-ul total pentru a face față unui nou val de infecții, scrie Reuters. Austria reintroduce lockdown-ul total și anunță că vaccinarea devine obligatorie. De asemenea, vaccinarea devine obligatorie începând cu 1 februarie, a anunțat vineri guvernul.

Lockdown-ul va dura de la 10 la 20 de zile, a declarat cancelarul Alexander Schallenberg într-o conferință de presă, adăugând că obligativitatea vaccinării se introduce din 1 februarie.

Aproximativ două treimi din populația Austriei este complet vaccinată împotriva COVID-19, fiind una dintre cele mai scăzute rate din Europa de Vest. Infecțiile sunt printre cele mai mari de pe continent, cu o incidență pe șapte zile de 991 la 100.000 de persoane. Luni, Austria a introdus carantina pentru toți cei care nu au fost vaccinați, dar de atunci infecțiile au continuat să stabilească noi recorduri.

Guvernele din regiunile austriece Salzburg şi Oberösterreich au anunţat, joi seară, decizii de carantină generală, inclusiv pentru persoanele vaccinate anti-COVID-19, pe fondul criticilor intense faţă de abordarea Guvernului Alexander Schallenberg, care a impus restricţii doar pentru nevaccinaţi.

„Nu am reușit să convingem suficient de mulți oameni să se vaccineze. Este dureros că astfel de măsuri trebuie să fie luate în continuare", a spus Alexander Schallenberg.

 

Germania nu poate exclude o nouă carantină

 

Situaţia epidemiologică din Germania este atât de gravă încât un lockdown, inclusiv pentru persoanele care s-au vaccinat, nu poate fi exclus, a declarat vineri ministrul sănătăţii Jens Spahn, transmite Reuters.

„Ne aflăm acum în situaţia - chiar dacă ceea ce spun va produce un news alert - în care nu putem exclude nimic”, a afirmat Spahn, atunci când a fost întrebat dacă poate garanta excluderea persoanelor vaccinate în cazul introducerii unui nou lockdown.

Pe de altă parte, şeful Institutului Robert Koch (RKI, organismul german de control al maladiilor), Lothar Wieler, a cerut populaţiei să stea acasă pe cât posibil şi închiderea cafenelelor prost ventilate, relatează dpa. 
Wieler a atras atenţia că spitalele sunt la limită în multe regiuni şi că va fi insuficientă creşterea ratei de vaccinare pentru a stăvili pandemia.

„Întreaga Germanie este o uriaşă explozie (de cazuri). Aceasta este o urgenţă naţională. Trebuie să frânăm de urgenţă”, a avertizat şeful RKI.

Bundesrat, camera superioară a parlamentului german, a adoptat vineri, în unanimitate, o nouă legislaţie menită să stopeze cel de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus, în contextul în care contagierile şi spitalizările sunt în creştere în întreaga ţară, relatează dpa. Măsurile impun aşa-numita regulă „3G - geimpft, genesen oder getestet”, adică vaccinat, trecut prin boală şi vindecat sau testat recent - pentru desfăşurarea activităţii la locul de muncă şi pentru călătoria cu mijloacele de transport public. Este încurajată telemunca, acolo unde este posibil, dar este exclusă închiderea şcolilor sau a afacerilor.

Potrivit EFE, noua legislaţie a fost elaborată de viitoarea coaliţie de guvernământ care ar urma să fie condusă de social-democratul Olaf Scholz, alături de Verzi şi de liberali.

Noul cadru juridic va înlocui aşa-numita stare epidemică la nivel naţional, care expiră la 25 noiembrie şi care permite landurilor să introducă restricţii fără aprobarea parlamentelor regionale.

Noua legislaţie este valabilă până la 19 martie 2022 şi poate fi prelungită pentru alte trei luni.

 

Grecia introduce măsuri severe pentru persoanele nevaccinate

 

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a anunţat joi o serie de măsuri pentru cei nevaccinaţi, printre care interdicţia de a intra, cu începere de luni, în spaţii închise, cu excepţia localurilor pentru luat masa, notează AFP.

„Cu începere de luni (22 noiembrie), persoanele nevaccinate nu vor avea voie să intre în spaţii închise, cu excepţia localurilor pentru luat masa", a declarat Kyriakos Mitsotakis într-un discurs adresat naţiunii, îndemnându-şi concetăţenii să se vaccineze.

Până în prezent, persoanele nevaccinate puteau intra în spaţii închise pe baza unui test negativ.

„Este o acţiune iminentă pentru protecţia" populaţiei, a spus Kyriakos Mitsotakis, precizând că "nouă din zece persoane" intubate în prezent în spitalele din ţară nu s-au vaccinat.

Cu o rată de vaccinare de aproximativ 63%, Grecia (10,7 milioane de locuitori) nu se află la nivelul altor ţări europene, a amintit premierul elen. Aproximativ 575.000 de locuitori cu vârsta peste 60 de ani nu sunt vaccinaţi, a menţionat el.

De la sfârşitul lunii octombrie, numărul contaminărilor a continuat să crească, de la 3.600 pe 29 octombrie la 6.150 o săptămână mai târziu şi la 7.317 miercuri, potrivit bilanţului zilnic furnizat de organizaţia naţională de sănătate publică (Eody).

„A treia doză de vaccin este decisivă” mai ales pentru persoanele în vârstă, a spus Kyriakos Mitsotakis, subliniind că certificatul de vaccinare pentru persoanele peste 60 de ani nu va mai fi valabil la şapte luni de la ultima doză de vaccin.

Având în vedere reticenţa puternicei Biserici Ortodoxe Grece de a respecta măsurile pentru ţinerea sub control a pandemiei, premierul a indicat că persoanele nevaccinate nu vor mai putea intra în biserici fără a avea un test negativ. Purtarea măştii este în continuare obligatorie pentru toată lumea în spaţii închise şi în zonele pentru adunări în aer liber. 

 

Guvernul ceh introduce noi restricţii pentru accesul în restaurante

 

Guvernul de la Praga a aprobat propunerea ca doar persoanele vaccinate contra COVID-19 sau care s-au vindecat în urma bolii în ultimele 180 de zile să poată avea acces în restaurante începând din 22 noiembrie, a anunţat premierul ceh Andrej Babis, transmite Reuters.

Executivul ceh încearcă să limiteze creşterea numărului de noi cazuri de COVID-19 şi să încurajeze vaccinarea în ţara cu 10,7 milioane de locuitori.

De asemenea, în cadrul noilor măsuri autorităţile cehe vor cere companiilor să introducă testarea la COVID-19, aşa cum a făcut anterior în acest an în timpul ultimului val major al pandemiei.

Republica Cehă a înregistrat marţi un record al noilor cazuri zilnice, de 22.511. Spitalele sunt pline, deşi numărul pacienţilor COVID-19, de aproximativ 4.500, este doar la jumătate din nivelurile record consemnate în luna martie.

Rata vaccinării în Cehia, de 58% din populaţie, este inferioară mediei Uniunii Europene.

 

Belgia înăspreşte regulile privind purtarea măştii şi telemunca

 

Belgia va generaliza purtarea măştii de protecţie şi telemunca acolo unde aceasta este posibilă, pentru a opri recrudescenţa epidemiei de COVID-19 în ţară, a anunţat miercuri prim-ministrul Alexander De Croo, potrivit AFP.

Începând de luni, angajaţii care pot lucra în telemuncă vor trebui să o facă patru zile pe săptămână cel puţin, iar din 13 decembrie, de cel puţin trei ori pe săptămână.

„Aceasta se aplică locurilor unde telemunca este posibilă, în sectorul privat şi în administraţia publică. Este un efort pe care trebuie să-l facem împreună”, a declarat în faţa presei liderul liberal flamand, după o reuniune cu şefii executivelor entităţilor federale (regiuni, comunităţi), care au decis şi generalizarea purtării măştii în locurile publice.

Masca devine obligatorie pentru toţi locuitorii de la vârsta de 10 ani, faţă de 12 până acum, şi va trebui purtată în transportul în comun, în baruri şi restaurante, teatre şi cinematografe, precum şi la evenimente publice, inclusiv în aer liber. Până acum, după prezentarea certificatului verde, în spaţiile culturale era permisă scoaterea măştii în interior.

Totodată, folosirea certificatului verde a fost extinsă la toate evenimentele publice, inclusiv târgurile de Crăciun, începând de la 50 de participanţi în interior (faţă de 500 până acum) şi 100 în aer liber, în spaţiile culturale şi în baruri şi restaurante, inclusiv la evenimente private.

În fine, campania de vaccinare a copiilor între 5 şi 11 ani va fi lansată „în cel mai bun termen” şi „pe bază voluntară”, după aprobarea din partea autorităţilor de reglementare belgiene şi a Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), care examinează rezultatele testelor clinice ale vaccinului Pfizer-BioNTech asupra copiilor.

„Înţeleg foarte bine frustrarea (...) Este important să rămânem vigilenţi, prudenţi, toţi împreună, pentru a ne proteja şi a proteja persoanele din jur, pentru ca situaţia să rămână suportabilă pentru personalul nostru medical”, a subliniat Alexander De Croo.

„Aceste decizii nu sunt uşor de luat, dar ceea ce am decis este un minimum. Trăim în prezent o explozie a contaminărilor”, a adăugat ministrul sănătăţii, Frank Vandenbroucke.

Guvernul a mai anunţat că pregăteşte un plan de vaccinări care va permite ca populaţia să primească o a treia doză.

Cu o medie zilnică de aproape 10.300 de infectări noi în ultima săptămână, Belgia revine la un ritm de propagare a virusului care nu mai fusese atins de un an, şi la un număr de pacienţi spitalizaţi cu COVID-19 ce nu mai fusese înregistrat din luna mai (peste 2.000, dintre care mai mult de 25% sunt la terapie intensivă). 

 

Amsterdam anulează festivităţile de Anul Nou după escaladarea contagierilor

 

Municipalitatea din Amsterdam a anulat toate festivităţile de Anul Nou organizate de primărie, inclusiv numărătoarea inversă şi focurile de artificii, ca urmare a ''panoramei sumbre" provocate de rata ridicată a cazurilor zilnice de infectare şi a spitalizărilor asociate COVID-19, relatează EFE.

Primarul oraşului, Femke Halsema, a decis să anuleze atât festivităţile din piaţa Museumplein, centrul cultural al oraşului, unde are loc numărătoarea inversă la începutul noului an, cât şi diferitele spectacole muzicale sau focurile de artificii din districtele oraşului.

„Ca urmare a creşterii numărului de contagieri, a internărilor în spitale şi a restricţiilor adiţionale, panorama este sumbră. Având în vedere că nu se ştie cum va evolua situaţia şi că investiţiilor ce trebuie făcute pentru aceste spectacole sunt substanţiale, nu este responsabil să continuăm pregătirile în acest sens”, notează Primăria.

Spectacolele cu focuri de artificii organizate de municipalitate doreau să fie o alternativă la pirotehnia folosită la nivel individual de cetăţeni, în mare parte interzisă începând de anul acesta.

Numărul cazurilor de infectare din Ţările de Jos a crescut vertiginos după ce guvernul olandez a decis să pună capăt distanţării fizice la sfârşitul lunii septembrie, în schimbul utilizării certificatului verde.

Aproximativ 82,4% dintre persoanele de peste 12 ani sunt vaccinate cu schema completă, iar 85,9% au primit cel puţin o doză, deşi se estimează că circa 13% din populaţie nu doreşte să se vaccineze, din diverse motive, de la scepticism faţă de siguranţa vaccinurilor până la aspecte religioase.

Guvernul a limitat participarea la viaţa socială a celor nevaccinaţi sau care nu au trecut prin boală, care trebuie să se supună testelor PCR pentru a avea acces în restaurante, la evenimente culturale şi muzicale, în săli de sport sau piscine şi alte locuri cu acces pentru public.

Totuşi, această abordare nu pare să funcţioneze în ceea ce priveşte reducerea presiunii asupra spitalelor sau a creşterii numărului de contagieri, astfel încât executivul încearcă să mizeze pe aşa numita politică 2G, care presupune acordarea unui permis COVID-19 doar celor vaccinaţi cu schema completă, sau care au trecut prin boală. 

 

Italia ar putea înăspri restricţiile pentru persoanele nevaccinate şi controalele la frontiere

 

Italia ar putea înăspri restricţiile pentru persoanele nevaccinate şi controalele la frontiere, în condiţiile în care numărul de contaminări cu noul coronavirus este în creştere în această ţară, informează joi dpa.

În special politicieni regionali îi cer guvernului de la Roma să impună restricţii pentru persoanele care refuză să se vaccineze, pentru a evita o carantină de anvergură iarna aceasta.

„Cei 90% dintre italieni nu trebuie să fie traşi înapoi de ceilalţi 10% care nu înţeleg importanţa vaccinării şi vor să-şi impună regulile lor majorităţii”, a scris joi, pe Twitter, preşedintele regiunii Liguria, Giovanni Toti.

Toti a îndemnat la organizarea unei întâlniri între autorităţile regionale şi premierul Italiei, Mario Draghi, pentru a discuta despre viitoarele măsuri, înaintea unui al patrulea val de COVID-19, asemenea celor din alte ţări europene.

Colegul său Attilo Fontana din regiunea Lombardia doreşte de asemenea măsuri mai stricte la adresa persoanelor nevaccinate.

Italia foloseşte un sistem pe culori pentru a decide ce restricţii anti-COVID-19 se impun. În prezent, toate regiunile din Italia sunt pe "alb", cel mai scăzut nivel în acest sistem.

Chiar dacă rata de contaminare este în creştere, altele sunt criteriile care sunt luate în considerare atunci când este majorat nivelul - galben fiind următorul - cum ar fi capacitatea de ocupare a paturilor din spitale.

Ţinând cont de aceasta, Italia este văzută de experţi ca având situaţia sub control.

Cu toate acestea, controalele la frontierele Italiei cu ţări grav afectate de COVID-19, precum Austria, ar trebui întărite, au cerut social-democraţii italieni într-o scrisoare adresată lui Draghi, potrivit agenţiei de presă ANSA.

Persoanele ce vor intra în Italia, inclusiv turiştii, vor trebui să prezinte aşa-zisul Paşaport Verde, pentru a demonstra că sunt vaccinate, că au trecut prin boală sau să prezinte un test negativ.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel